petek, 29. januar 2010

The Great Buck Howard (2008)


Slovenski naslov: Veliki Back Howard
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 90 minut, Imdb http://www.imdb.com/title/tt0460810/
Režija: Sean McGinly
Scenarij: Sean McGinly
Igrajo: John Malkovich, Colin Hanks, Emily Blunt


Buck Howard (John Malkovich) je čarovnik, oprostite, mentalist (sam raje vidi, če ga tako predstavimo), ki si je oznako The Great ali po domače veliki, prislužil z nastopi v šovu ameriškega voditelja in zabavljača Johnnyja Carsona. Če sem natančen, je bil Carsonov gost natančno 63-krat. Vendar kot vse kaže, so njegovi dnevi mimo, saj nastopa po manjših mestih, pred občinstvom nekaj sto ljudi.

Troy Gable (Colin Hanks), študira pravo, a vsega ima dovolj. Rad bi postal pisatelj, na pravno fakulteto je šel samo zaradi tega, da bi ustregel očetu (Tom Hanks), ki zanj ima velike plane. Vendar se Troy ne vidi v pravnih vodah in se odloči, da bo zapustil študij in se kot sam pravi, poiskal« in odločil kaj in kako naprej. Ker pri tem »iskanju« rabi denar, zato se zaposli kot vodja turneje Velikega Bucka. Ta namreč ne shaja več s svojim starim tour-manedžerjem in potrebuje zamenjavo zanj. Tako Buck in Troy postaneta sodelavca, ki jih spremljamo na Buckovih nastopih po celi Ameriki. Buck je znan po triku (sam bo zatrdil da ne gre za trik, ampak, da za njegovo izvedbo uporablja svoje nadnaravne moči), ko na koncu nastopa, vedno najde izkupiček iz blagajne, ki ga skrijejo nekje v dvorani. Ampak, tudi ta trik se je počasi »izlizal« , zato Buck načrtuje novo točko, s katero si bo povrnil staro slavo in se spet vrnil na steze uspeha.

Že nekaj čas je ta film »sedel« pri meni doma, a nekako me ni pritegnil, potem sem se le spravil in pogledal to dramedijo, ki se je izkazala za zanimivo porabljenih 90 minut. Že sama igra Johna Malkovicha, je tako superiorna, da je že njegova igra upravičila ogled filma. Zgodba, povedana iz Troyeve perspektive, postreže z nekaj komičnih vložkov, a vendarle gre predvsem za dramo. Dramo o človeku, ki je trdno prepričan, v to kar počne. Pripoved o tem, kako bo ta počasi spravil svojega mladega pomočnika do tega, da bo ta le verjel, da je Buck le nekaj več, kot navaden čarovnik.
O tem, kako bo Troy spoznal, de je Buck le osamljena duša, ki nima ne družine, ne prijateljev in da so njegovi nastopi, edina stvar ki ga žene naprej.

Ocena: 7.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar