četrtek, 14. januar 2010

Harry Brown (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB
Leto: 2009
Žanri: Triler, Akcija, Drama
Dolžina: 97 minut, Imdb
Režija: Daniel Barber
Scenarij: Gary Young
Igrajo: Michael Caine, Emily Mortimer, Iain Glen, Ben Drew,
Liam Cunningham

Harry Brown je ostareli vojak, nekoč pripadnik elitnih vojaških enot. Vdovec, ki živi sam v delu mesta, za katerega lahko rečemo: "gibanje dovoljeno, na lastno odgovornost". Strah in trepet tamkajšnjih prebivalcev so mladostniške tolpe, ki opravljajo umazana dela za velike šefe v senci. Nič jim ni odveč. Mamila, orožje, pretepi, umori ... Harryjev edini prijatelj je Len, kratkočasita se z igranjem šaha, v lokalnem pubu. Objestni mladostniki Lena konstantno provocirajo in ponižujejo, kar v njem zbudi željo po uporu. Ko zbadanj ne prenese več in se postavi po robu, se zanj vse skupaj slabo konča. Naslednje jutro ga najdejo mrtvega.

Policija aretira nekaj osumljencev, ampak, dokazov je premalo in mularija vajena življenja na robu zakona, se tega zaveda. Tega se zaveda tudi detektivka Frampton, ki obišče Harryja in mu osebno sporoči žalostno novico. Zadeva bo verjetno šla v pozabo, toda, Harry je odločen, da tega ne bo dovolil. Potem, ko je izgubil se zadnjo živo dušo, ki mu je nekaj pomenila na tem svetu, je maščevanje edino, kar ga žene naprej.

Na režiserskem stolčku je Daniel Barber, ki je svoje delo opravil zelo solidno. Odločitev, da vlogo detektiva (Frampton) dodeli ženski, (zelo dobra Emily Mortimer), je vsekakor zanimiva. Sir Michael Caine, še enkrat več navduši in nadaljuje pri 76-ih letih, serijo svojih odličnih predstav. Upajmo, da mu uspe posneti še kakšen film. (Letos bo igral v obetavnem "Inception", režija: Christopher Nolan.) Liki so prepričljivi, (lokalni preprodajalec orožja, od katerega Harry kupi pištolo, mi bo vsekakor ostal v spominu), vendar, bi bilo bolje, če bi nekateri liki, dobili nekaj več pozornosti. V mislih imam predvsem, vodjo mladostniške tolpe in glavnega osumljenca za umor. Ne glede na vse, Danielu Barberu je uspelo v režiserskem debiju, posneti zelo dober film.

Ocena: 8/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar