sreda, 6. januar 2010

The Hurt Locker (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanr: Drama, Vojni, Akcija
Dolžina: 131 minut, Imdb
Režija: Kathryn Bigelow
Scenarij: Mark Boal
Igrajo: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce, Ralph Fiennes,
Brian Geraghty, Evangeline Lilly, Christian Camargo

Vojna drama, režiserke Kathryn Bigelow, ki za sabo ima nekaj odmevnih filmov, odlični Strange Days (1995) in nekoliko starejši Point Break (1990), je znova zdela v polno. The Hurt Locker, je najboljši film v njeni dosedanji karieri, ki se zlahka prebije v top 10 filmov, ki sem jih videl v letu 2009. Film posnet leta 2008, je neopaženo, na stranska vrata vstopil na veliko sceno in si počasi pridobival čedalje več dobrih kritik in pozitivnih odzivov stroke in občinstva. Kot vse kaže, si bo verjetno prislužil kar nekaj nominacij za Oskarje 2010, saj ga kritiki uvrščajo med velike favorite na 82. podelitvi najprestižnejših filmskih nagrad

Pripoved se osredotoča, na pripadnike protibombnega odreda ameriške vojske v Iraku. Njihov vsakdan, je odkrivanje in uničevanje min, bomb in vseh drugih oblik eksplozivnih sredstev. Po smrti svojega prvega tehnika, za vodjo ekipe postavijo rahlo psihotičnega Jamesa (Jeremy Renner), za katerega se zdi, da mu ni prav veliko mar, za lastno življenje. Njegova pomočnika sta, J.T. Sanborn (odlični Anthony Mackie) in vezist Eldridge. Skozi njihove oči spoznavamo, kaj za vraga se sploh dogaja, tam dol. Spoznamo, da do »osvoboditve« Iraka ne bo prišlo, cela država je sovražnik, celo 10-letni otrok je lahko bombaš. Jasno nam je da so Američani v no-win položaju. Položaju, ki ga poskušajo obvladovati, a jim to ne uspeva. V takem položaju je tudi protibombna enota, kajti vsaka bomba ki jo uničijo, je le kapljica v morju. Smrtonosni delček nakopičenega sovraštva, ki ga lokalno prebivalstvo čuti do osvoboditeljev.

Kot vsaka ameriška vojna, je tudi vojna v Iraku sprožila nastanek kopice filmov na temo zadnje ameriške vojne. Veliko slabih, nekaj dobrih, par odličnih in eno mojstrovino. Ja, The Hurt Locker je mojstrovina, filmski presežek, ki je veliko več, kot le prikaz dela in nalog ameriških vojakov v Iraku. Izjemno posnet, izjemno zmontiran in izjemno odigran. Vizualno doživetje, ki vas bo priklenilo na sedež in vas ne bo pustilo, do samega konca. Pa tudi ko bo konec ne. Film sem si ogledal, kakih 8 mesecev nazaj in še vedno nič od odličnega vtisa, ki ga je film naredil name, ni zbledelo. Še vedno si v spomin z lahkoto prikličem prizore iz filma in še vedno imajo izjemno moč. Pa tudi če pustim akcijske napete kadre ob strani. Nič manj intenziven ni prizor v supermarketu. Prizor ko James po povratku domov, gre v družinsko nakupovanje in obstane pred ogromnim regalom s kosmiči. In takrat ve, kaj je njegovo poslanstvo, kaj mora storiti. Tisti ki ste film videli, veste o čem govorim.


Ocena: 9,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar