ponedeljek, 25. januar 2010

Sin Nombre (2009)


Slovenski naslov: Brez imena
Država: Mehika, ZDA
Leto: 2009
Žanri: Dama, Krimi, Triler
Dolžina: 96 minut, Imdb
Režija: Cary Fukunaga
Scenarij: Cary Fukunaga
Igrajo: Paulina Gaitan, Edgar Flores, Kristyan Ferrer, Tenoch Huerta Mejia, Diana García, Luis Fernando

Sayra je najstnica, ki se skupaj z očetom in stricem, odpravi na zelo dolgo pot iz rojstnega Hondurasa v obljubljeno deželo. Ta dežela je seveda Amerika. Potujejo na strehi vlaka, najprej skozi Gvatemalo, nato Mehiko. Na tej poti na ilegale emigrante prežijo lokalne oblasti in kar je še huje, roparske tolpe, ki so zelo razširjene po celi Mehiki. Sayrin oče je »povratnik« iz ZDA, saj je bil deportiran.V New Yerseyu si je ustvaril novo družino, tam Sayra ima še dve polsestri. V primeru, da gre kaj narobe, sta si Sayra in njen mladi stric, zapomnila številko v ZDA, številko sorodnikov, ki jim lahko pomagajo, če se očetu kaj zgodi.

Willy je mlad gangster, član zelo neizprosne in nevarne tolpe, ki ima razvejano mrežo in pijavke po celi Mehiki in tudi v ZDA. Njegovo mafijsko ime je Casper. Njegovo dekle, ki mu veliko pomeni, je zelo ljubosumna, zato vedno znova dvomi v Caspera. Rada bi bila ob njem, kar negativno vpliva na njegove obveznosti, ki jih ima v tolpi. Ko ga tovariši dobijo z njo, se stvari zanj slabo končajo. Pretepejo ga, še slabše jo odnese njegovo dekle, ki jo pri poskusu posilstva nehote ubije šef tolpe. Casper ali Willy, kakor hočete je obupan, šef pa ga vzame s sabo na roparski pohod, na vlak, ki prihaja iz Hondurasa. Takrat se srečata dve usodi, usoda honduraške najstnice in mladega mehiškega gangsterja. Ko se šef tolpe spravi nad Sayro, ji Willy stane v bran, a se zato najde na črni listi za odstrel.

Veliko filmov govori o tem, kako Mehičani vedno znova poskušajo
prestopiti južno mejo ZDA. V režiserskemu debiju nam
Cary Fukunaga predstavi še drugo plat zgodbe. Izvemo, da med
ilegalci niso samo Mehičani. Veliko prebežnikov iz srednje in južne
Amerike gre skozi pekel, da se sploh prebije na sever Mehike.

Suvereno izpeljan prvenec, ki je prejel nagrado žirije za režijo in fotografijo na lanskem Sundaceu, je name naredil močan vtis.
Mešanica filma ceste, gangsterskega epa in tragične ljubezenske zgodbe, je odlično usklajena celota. Barve so čudovite, posledično tudi fotografija. Režiser nam prikaže svet, za katerega nismo vedeli da obstaja.Ta svet nam prikaže realno in surovo, takšnega kot je, kar da filmu dodatno težo in verodostojnost. Bravo, mojster.

Ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar