nedelja, 31. januar 2010

Sherlock Holmes (2009)


Slovenski naslov: Sherlock Holmes
Država: ZDA, Nemčija
Leto: 2009
Žanri: Akcija, Krimi, Triler, Misterij
Dolžina: 128 minut, Imdb
Režija: Guy Ritchie
Scenarij: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham
Igrajo: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong,
Eddie Marsan, James Fox

Če v iskalno bazo največje svetovne filmske baze vpišete ključne besede Sherlock Holmes, dobite več kot 130 zadetkov, na področju filma in televizije. Toda takega Sherlocka Holmesa, kot na ga servira Guy Ritchie, še niste videli. Pozabite na dolgočasneža s pipo, tukaj je akcijski Sherlock, ki v podobi Roberta Downeyja resnično zaživi novo življenje. Shelock je še vedno mojster dedukcije, še vedno lahko z neverjetno natančnostjo razrešuje tudi najbolj zapletene skrivnosti in še vedno mu asistira njegov dolgoletni prijatelj, dr. John Watson (Jude Law).

Po seriji krutih ritualnih umorov, sta Holmes in Watson na sledi nevarnemu morilcu. Prispeta ravno pravočasno, da preprečita naslednji umor in rešita nedolžno dekle. Vse umore je zakrivil lord Blackwood, vodja okultnega društva, ki se ukvarja s črno magijo. Lord konča v zaporu a pred usmrtitvijo posvari Holmesa, da njegova smrt ne pomeni konca. Obljubi mu, da bo vstal od mrtvih. Obljubi tudi, da bojo še tri človeka izgubila življenje. Nekaj dni po njegovi usmrtitvi se pojavijo govorice, da je lord živ. Tudi trupla se začnejo pojavljati, tako kot je bilo napovedano. Lordova grobnica je bila razbita od znotraj, v njegovi krsti pa zdaj  leži truplo neznanega moškega. Pred Holmesom je nova uganka, ki jo je potrebno rešiti.

Dogajanje postavljeno v London na koncu 19. stoletja se lahko pohvali z odlično scenografijo (vidimo celo, kako je izgledal nedokončani Tower Bridge). Čeprav je film dolg več kot dve uri, nam ob ogledu ni dolgčas, saj Ritchie ves čas ohranja dober tempo in napeto-zabavno atmosfero. Akcijski prizori so odlično režirani, nekaj prizorov je res izjemnih (spopad v ladjedelnici). Robert Downey Jr. že nekaj časa ohranja odlično formo, in zaenkrat ne kaže znakov utrujenosti. Tudi dostikrat neprepričljivi Jude Law se je tokrat izkazal in ustvaril prepričljivo igralsko kreacijo. Ko vse seštejem, sem z videnim zadovoljen, Ritchie se je spet izkazal. Težko je ponoviti izjemne Lock, Stock in Snatch, ampak, drzna recikalaža zgodbe o legendarnem detektivu je vsekakor zelo zanimiva. Filmu se sicer pozna hollywoodski pečat (zaključni spopad na nedokončanem Tower Bridgeu, denimo) a nič zato. Sherlock Holmes je vseeno veliko boljši kot večina puhlih uspešnic ki ne premorejo niti polovico tega, kar ponudi Ritchijeva vizija Sherlocka Holmesa.


Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar