petek, 5. februar 2010

Nothing But the Truth (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Drama, Triler
Dolžina: 108 minut, Imdb
Scenarij: Rod Lurie
Igrajo:Kate Beckinsale, Matt Dillon, Alan Alda, Vera Farmiga, Harry Lennix, David Schwimmer, Angela Bassett in Noah Wyle

Nekaterim filmom je usojeno, da neopazno švignejo mimo nas. In ko rečem mimo nas, mislim na globalno občinstvo po celem svetu. V mikrookolju kot je Slovenija, je možnost za kaj takega še bolj verjetna. Šele takrat se zavem, kakšna pridobitev je internet. Koliko je filmov, ki imajo tudi v državah z zelo razvito kino mrežo omejeno (LIMITED) distribucijo. Omejena distribucija v ZDA pomeni, da tak film v manjših držav skoraj zagotovo ne bo prišel v kina. Videoteke pa itak nabavljajo večinoma filme z oznako »kino hit« ali »velika uspešnica«. No, dovolj o tem, posvetimo se filmu.

Rachel Armstrong (Kate Beckinsale), piše politično kolumno v nekem Washingtonskem časniku. Na sledi je vroči zgodbi o tajni identiteti agenta CIE Erice Van Doren (Vera Farmiga). V svojem prispevku poleg razkritja identitete agentke zapiše, da je Bela hiša ignorirala poročila Van Dorenove iz Venezuele, ki so kazala na to, da vlada Venezuele in vpletena v atentat na ameriškega predsednika. Ker se ZDA pripravljajo na enostransko ukrepanje, si oblast takega poročila ne želi. Še pred natisom prispevka se pritiski na časopisno hišo in Armstrongovo stopnjujejo, ko pa zgodbo objavijo, centri moči želijo za vsako ceno izvedeti, kdo je novinarkin vira. Ker ta razkritje vira zavrne, jo aretirajo. Novinarka se sooča z dolgoletno zaporno kaznijo, ker je s svojo objavo ogrozila nacionalne interese. Časopisna hiša angažira vrhunskega odvetnika (Alan Alda) za njeno obrambo, a tudi on se zaveda, da po 11. septembru pravica do svoboda govora ni tisto, kar je nekoč bila.

Nothing But the Truth je prepričljiva politična triler-drama s pokončno glavno akterko, ki ne želi kloniti pod pritiski državnih služb. Scenarij navdih črpa iz resničnega primera novinarke New York Timesa Judith Miller, ki je v razkrila identiteto CII-ne agentke Valerie Plame. Odlična igralska zasedba na čelu s K. Beckinsale in V. Farmiga vrhunsko opravi svoje delo. Režiser nam predstavi triler, ki ima srce in dušo na pravem mestu. Gre za odličen vpogled v zakulisje »svobode tiska« in represivnega vzdušja ki vlada v ameriškem medijskem prostoru po 11. septembru. Nothing But the Truth je film, ki je bil neupravičeno spregledan in si zagotovo zasluži našo pozornost.


Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar