torek, 2. februar 2010

Staten Island (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA, Francija
Leto: 2009
Žanri:Krimi, Drama, Komedija
Dolžina: 96 minut, Imdb
Režija: James DeMonaco
Scenarij: James DeMonaco
Igrajo: Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Seymour Cassel, Julianne Nicholson

Staten Island, je debi na režiserskem stolčki za Jamesa De Monaca. Na trenutke komična kriminalka se vrti okrog treh glavnih likov. Vsi imajo enak kraj prebivališča, živijo na Staten Islandu, kraju ki ga le most deli od bleščečega Manhattana. Najprej spoznamo Parmija (Vincent D'Onofrio), mafijskega bossa, ki hrepeni po velikih stvareh. Človeka ki bi rad pustil pečat. Želi podreti rekord nekega Nemca, ki je pod vodo zdržal 9 minut. Ko mu to ne uspe, že ima nov veliki načrt. Rad bi prevzel nadzor nad kriminalnim dogajanjem na Staten Islandu. Ko mu tudi to spodleti, se odločil da bo rešil gozd, ki ga želijo posekati in graditi stanovanja.

Sully (Ethan Hawke) je ne preveč bister delavec na cisterni za praznjenje greznic. Tudi sam se tega zaveda. Z ženo si želita otroka, a pri tem imata težave. Ko v bolnici vidi propagandni film za umetno oploditev in genetsko manipulacijo zarodka, ki omogoča, da otrok ima le najboljše lastnosti, je Sully je takoj za stvar. Le denar še mora dobiti.In kje ga bo dobil? Oropal bo hišo,v kateri živi gangster iz začetka zgodbe. Zbere še dva pajdaša in se odpravi na rop, ki mu bo prinesel potreben denar.

Tretji člen član naše prepletajoče se zgodbe je Jasper (Seymour Cassel), gluhonemi mesar, ki živi v strahu pred lokalnimi mafijaši. Predvsem mu življenje greni Parmi. Jasper je prisiljen opravljati umazane posle za Parmija in njegovo ekipo. Ko ti koga pospravijo, je njegova naloga »razgradnja« trupla, ki mu ga pripeljejo v mesnico. Sčasoma Jasper ima vsega dovolj. Ko zadane denar na stavah, si nabavi orožje, ki ga ima namen uporabiti.

Nelinearna zgodba nam predstavi usode tri človeka, katerih se poti nepričakovano in nenavadno križajo. Kako bo mafijc postal okoljevarstveni aktivist, komunalni delavec mafijc in starček nevarni maščevalec je celota ki ne navduši, pa tudi popolnoma razočara ne. Sam zaplet je brez pravega smisla, razlogi ki ženejo glavne like, da počnejo to kar počno so ali neumni ali nejasni (razen mogoče starega mesarja, ki mu poči film). Deli, ki vlečejo na komedijo so zanimivi, dobro delo opravita Vincent D'Onofrio in Seymour Cassel, kar bi težko rekel za Ethana Hawka, ki preprosto ni človek za takšno vlogo. Skupni seštevek vsega je povprečen film, ki ne ponudi nič kaj takega, kar bi bilo škoda zamuditi.


Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar