ponedeljek, 8. februar 2010

The Time Traveler's Wife (2009)


Slovenski naslov: Žena popotnika v času
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Romantični, Drama, ZF
Dolžina: 107 minut, Imdb
Režija: Robert Schwentke
Scenarij:
Bruce Joel Rubin, Audrey Niffenegger
Igrajo: Eric Bana, Rachel McAdams, Ron Livingston, Stephen Tobolowsky, Arliss Howard, Alex Ferris, Hailey McCann


Žena popotnika v času je posnet po romanu pisateljice Audrey Niffenger, ki je izšel leta 2003 in postal velika knjižna uspešnica. Roman je postal »vroča žemjica« za ekranizacijo in kar nekaj priznanih imen se je potegovalo za režiserski stolček. Ker se je samo snemanje nekoliko zavleklo, ter zaradi spleta drugih okoliščin je na režiserskem stolčku končal dokaj neznani Robert Schwentke, ki za sabo ima nekaj filmov, še najbolj znan je Flightplan, triler iz leta 2005, z Jodie Foster v glavni vlogi.

Henry (Eric Bana) se je rodil z nenavadno posebnostjo. Zaradi genetske napake namreč potuje skozi čas v nerazložljivih časovnih krogih v katerih se večkrat vrne na isto točko, ampak v različnih časovnih presledkih. Na enem od teh časovnih skokov spozna Clare (Rachel McAdams), še kot mlado deklico, s katero takoj vzpostavi nenavadno vez. Vez, ki traja v časovnih preskokih od dekličine mladosti, do trenutka, ko ta postane zrela ženska. Takrat je na vrsti poroka in skupno življenje s človekom, ki izginja in prihaja,po principu ki ga ni mogoče razumeti. Takšno življenje je sila težko in mlada ženska se počuti čedalje bolj osamljeno. Stvari še poslabša njena neuspešna nosečnost, saj se izkaže da je tudi zarodek podedoval enake gene in je časovni potnik, tako kot oče. Claire je spet noseča in s pomočjo zdravil in posebne oskrbe le nekako uspe spraviti zdravo deklico na svet. Toda, deklica je časovni popotnik, ki je lahko kontrolira svoje časovne skoke. Ta v prihodnosti sreča očeta in mu pove pretresljivo novico.

Čeprav vsebuje znanstveno-fantastične elemente, je Žena popotnika v času tipična romantična drama. Drama ki nam poskuša dopovedati, da prva ljubezen vedno najde pot. Da tudi čas ne premaga prave ljubezni. Zanimiv koncept je ponujal veliko možnosti, toda, režiser le delno izkoristi potencial ki ga ponuja scenarij. Če prisegate na logiko, vam ta film verjetno ne bo všeč, saj je poln paradoksov in nelogičnih razlag. Ljubezenska zgodba me ni popolnoma prepričala. Knjige sicer nisem bral, tako da težko ocenim razliko med knjigo in filmsko verzijo. Vsi minusi in plusi tega filma me pripeljejo do zaključka, da je plusov le nekoliko več kot minusov. Težko bi rekli da je film nekaj posebnega, zato pa je dovolj zanimiv in ravno prav dolg za malce več kot zadostno oceno.


Ocena: 6/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar