četrtek, 18. februar 2010

Tulpan (2008)


Slovenski naslov: Tulpan
Država: Kazahstan, Nemčija, rusija
Leto: 2008
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 100 minut, Imdb
Režija: Sergej Dvortsevoj
Scenarij: Sergej Dvortsevoj, Gennadij Ostrovskij
Igrajo: Askhat Kuchinchirekov, Samal Jesliamova, Ondasin Besikbasov, Tulepbergen Baisakalov, Bereke Turganbayev


Tulpan je prvi igrani film ki ga je posnel ruski režiser Sergej Dvortsevoj, ki je doslej delal izključno na področju dokumentarnih filmov. Kritiško hvaljen film, ki smo ga lahko videli na lanjskem Liffu, je prejel nagrade na številnih filmskih festivalih.

Pripoved spremlja mladega fanta Aso, ki se vrne v kazahstansko stepo, po odsluženem vojaškem roku v ruski mornarici. Zatočišče najde pri sestri in njenemu možu, ki živita težko nomadsko življenje. Sestrin mož je pastir, kar je skorajda edini poklic, ki ga lahko opravljajo prebivalci tega neprijaznega podnebja. Asa kot vsak mlad človek ima določene ambicije. Želel bi imeti lastno čredo ovac, a mu sestrin brat, ki je glavni pastir na tem območju postavi pogoj. Asa se lahko dobi nekaj čredo ovac, a se mora naprej poročiti. Tukaj nastopijo težave. Edino dekle v širši okolici je prelepa Tulpan, a se ta ne zmeni za Aso in njegovo mornarsko uniformo. Asa je obupan zaradi zavrnitve, saj to posledično pomeni, da ne bo dobil lastno čredo in se osamosvojil.

Dvortsevoj na prikaže življenju neprijazno okolje kazahstanskih step, kjer ljudje živijo na robu preživetja, kjer je vsak jagenjček nadvse pomemben in kjer veter in pesek nikoli ne mirujeta. Natuščeki v glavni vlogi in občasni dokumentarni prejemi režiserja, naredijo film zelo avtentičen. Tulpan ni čistokrvna komedija, kot jo nekateri predstavljajo, ampak bolj dokumentarna drama z komičnimi vložki. In ravno ta kombinacija mi se zdi posrečena, saj dobimo jasen vpogled v življenje tamkajšnjih ljudi, a se pri tem lahko tudi nasmejimo. Zelo zabaven fantiček, katerega glavne igrače so lesena palica, ki predstavlja konjička in čisto prava želvica, ki ima vlogo avtomobilčka so spravile nasmeh na moj obraz. Glavni junak, ki se na smrt zaljubi v edino dekle na območju, ki hrepeni po njeni »lepoti«, ki jo mimogrede še ni niti spoznal. Simpatična pojoča deklica, hud traktor in kasetofon na katerem se vedno vrti »Rivers of Babylon«. So pa tudi resni prizori, oživljanje jagenjčka, ki po prihodu na svet ne zadiha denimo, ki gledalca ne pusti ravnodušnega. Film je za večino gledalcev verjetno nekoliko preveč »naraven« in kot tak nezanimiv, a za vse ostale, ki jih zanima nekoliko komičen prikaz življenja v krajih, kjer besedo tehnologija ne poznajo, bo vsekakor dovolj zabaven in zanimiv.


Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar