četrtek, 25. februar 2010

Veronika Decides to Die (2009)


Slovenski naslov: Veronika se odloči umreti
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 103 minut, Imdb
Režija: Emily Young
Scenarij: Larry Gross in Roberta Hanley po knjigi Paula Coelha
Igrajo: Sarah Michelle Gellar, Jonathan Tucker, Erika Christensen, Melissa Leo, Rena Owen, David Thewlis, Barbara Sukowa

Najprej bom priznal, da knjigo nisem prebral. Film je nastal po istoimenski knjižni uspešnici, ki jo je spisal priznani brazilski pisatelj Paulo Coelho, avtor svetovno znanega Alkimista. Dogajanje v knjigi je postavljeno v slovensko prestolnico Ljubljano, a film ne sledi zvesto knjižni predlogi, saj je zgodba prestavljena v New York, v ospredju pa je družina slovenskih korenin.

Pravzaprav hči družine Deklava, Veronika (Sarah Michelle Gellar), ki počasi ima vsega dovolj. Tarejo jo hude depresije, punca nekako ne more najti smisel svojega obstoja, niti cela vrsta antidepresivov in pomirjeval ne pomaga kaj dosti. Veronika je čedalje bolj odtujena od sveta in ljudi, edino rešitev vidi v samomoru. Veronika pač hoče umreti, zato pogoltne preveliko dozo zdravil in pade v komo. A se čez 14 dni zbudi v zasebni kliniki, kamor sta jo spravila starša. Zdravniki jo obvestijo, da je zaradi kome in predoziranja z zdravili utrpela nepopravljivo škodo, zaradi tega pa ne bo več dolgo med živimi. Umre lahko vsak trenutek, zato ji zdravniki naročijo, naj poskuša ostati čim bolj pomirjena in sproščena. Kot vse kaže, Veroniki bo le uspelo, končati svoje ničvredno življenje.

Velikokrat se je že zgodilo in tudi tokrat se je. Knjižna uspešnica še zdaleč ne pomeni, da bo tudi film uspešnica. Tako je tudi v tem primeru, kajti Veronika hoče umreti je zelo dolgočasen izdelek, dokaj neizkušene Angležinje Emily Young. Režiserka ne uspe gledalcu približati osrednjo osebnost zgodbe Veroniko, do katere gledalec ne čuti nobene povezanosti. Še dobro, da je twist na koncu tako originalen, da dvigne celi film za stopničko višje, a presenetljiv konec je premalo, da bi filmu podelil zadostno oceno.

Ocena: 4/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar