torek, 2. marec 2010

(500) Days of Summer


Slovenski naslov: 500 dni s Summer
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Romantični, Komedija, Drama
Dolžina: 95 minut, Imdb
Režija: Marc Webb
Scenarij: : Scott Neustadter in Michael H. Weber
Igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Moretz, Matthew Gray Gubler, Clark Gregg,

500 dni s Summer je prav to, kar nam pove naslov, če poznamo nekatere podrobnosti. Najprej moramo vedeti, da je Summer dekle, da ne bo pomote in razmišljanja v smeri poletnih dni. Summer ni glavna oseba v tej zgodbi. Toda za našega glavnega junaka je vsekakor glavna, izjemna, neverjetna in še marsikaj drugega. Tom (Joseph Gordon-Levitt) je neskončno zaljubljen v Summer (Zooey Deschanel), a nam narator ki nas vodi skozi film že na samem začetku pove: »To ni ljubezenska zgodba«. 500 dni grenko-sladkega razmerja med fantom in punco.

Tom dela za podjetje, ki se ukvarja z izdelavo voščilnic in podobnih reči, njegova naloga je pisanje ustreznih spremljevalnih besed. Saj veste, tiste voščilnice in čestitke, ki že imajo napisano misel ali verz, za vsako priliko (rojstvo, smrt, poroka…). Prav to počne Tom, nepopravljiva romantična duša, a da dobiš tako službo verjetno niti ne moreš imeti ne vem kako »trdo« srce. In takrat se je zgodilo. V službene prostore je vstopila Summer, dobila je službo v administraciji. Ljubezen na prvi pogled, bi lahko temu rekli. Ampak, bolj enosmerno, saj je na prvo žogo bil očaran le Tom. Če poznate Zooey Deschanel aka Summer, potem veste da je ta ženska magnet za takšne tipe kot je Tom in podobne sanjače. Tom gre v akcijo in mu se posreči, saj je tudi sam dovolj simpatičen, prijazen, predan. Še celo nekoliko preveč. A kot mu Summer potem prizna, sama ne verjame v ljubezen, usodo in na splošno ne vidi stvari tako kot jih doživlja Tom, je jasno, da se zgodba ne bo končala tako kot bi želel Tom.


Že vrsto let se je režiser Marc Webb ukvarja z režijo glasbenih videospotov, režiral je spote za kopico znanih glasbenikov in posnel nekaj kratkih filmov. 500 Days of Summer je njegov prvi celovečerec, debi v svetu igranega filma. Webber je v filmsko pripoved prinesel svež pristop in nekatere doslej nerabljene rešitve. Nelinearna zgodba sicer ni nič novega, videli smo že vse opcije, konec je začetek, začetek je konec, sredina filma je konec in podobno. Prav časovni preskoki, naključno izbrani koščki, ki jih gledamo v nekem nenavadnem zaporedju, nam počasi oblikujejo neko podobo. Zelo zanimivi so monologi naratora, ki zgodbi občasno doda kakšno »modrost«. Izvrstna je tudi sekvenca pričakovanja-realnost, ki na zelo učinkovit način oriše Tomova spoznanja in počutja. Če se osredotočim izključno na žanr romantično-komičnih filmov, sodi 500 dni s Summer, med najboljše izdelke v okvirju žanra posnete v zadnjem desetletju. Odlično odigran (Joseph Gordon-Levitt je odilčen, tako kot vedno), istočasno resen in lahkotno komičen, ter zelo inovativno režiran film. Ne gleda na to, da je film večina kritikov pohvalila, predvsem zaradi koncepta in posledično tudi realizacije, film vedno ocenim le po lastnem občutku. Saj veste, vtis ki ga film pusti takoj po koncu. Takrat ko stisnete tipko stop na vašem predvajalniku. In po približno uri in pol s Tomom in Summer je ta občutek bil odličen.

Ocena: 8.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar