petek, 19. marec 2010

Aanrijding in Moscou (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Moscow, Belgium
Država: Belgija
Leto: 2008
Žanri: Drama, Romantični, Komedija
Dolžina: 102 minut, Imdb
Režija: Christophe Van Rompaey
Scenarij: Jean-Claude Van Rijckeghem, Pat van Beirs
Igrajo: Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke

Christophe Van Rompaey je v Belgiji rojen režiser, ki je se je kot režiser najprej kalil z kratkimi filmi, nato je delal za televizijo in posnel nekaj mini-serij in nadaljevank. Aanrijding in Moscou ali "Moscow, Belgium" je njegov prvi igrani film, za katerega je prejel številne nagrade na različnih festivalih, vključujoč Canneskega.

41-letna Matty (Barbara Sarafian) zadnje čase nima ne vem kako srečnega življenja. Sama skrbi za tri otroke (no ja, ena je že skoraj odrasla punca), potem ko jo zapusti mož. Zapustil jo je zaradi veliko mlajšega dekleta, pravzaprav svoje študentke, saj ta predava slikarstvo na neki fakulteti.  Matty je zagrenjena ženska na robu živčnega zloma, vse skupaj je še bolj komplicirano zato, ker še vedno ljubi svojega moža in si želi njegove vrnitve. Na parkirišču pred nakupovalnim središčem zakrivi manjšo prometno nezgodo, saj se zaleti v tovornjak, ki ga vozi  29-letni Johnny (Jurgen Delnaet). Ker je Johnny pripravljen za prepir, se tudi Matty ne brzda več in iz nje izbruhne vsa nakopičena jeza ki se je v njej akumulirala tako dolgo. In takrat, ko je videl obup v njenih očeh je Johnny spoznal, da je Matty njegova sorodna duša. In se je odločil, da jo bo poskušal osvojiti. Na vse možne načine. In ko se že zdi, da je v tem uspel, Mattyjin mož od katerega se ta še ni uradno ločila in ki bi se zdaj rad vrnil domov, izkoplje nekatere umazane podrobnosti iz Johnnyjeve preteklosti.

 

Romantično komična drama o nekoliko nenavadnih okoliščinah, v katerih lahko pride do nenavadnih a zato nič manj pristnih romantično-komičnih zapletov. Kajti Matty in Johnny sta nenavaden par, to je treba priznati. Matty je zapustil mož, Johnyja žena. Johnny vozi mednarodno špedicijo in je pogosto odsoten. To okoliščino je izkoristila njegova bivša, ga prevarala z odvetnikom in mu pobrala stanovanje. Zato jo je Johhny pod vplivom alkohola napadel. Zdaj je vse kar ima njegov tovornjak in  novo upanje, ki mu ga ponuja  Matty. Ta pa ne ve, oz. se ne more odločiti, koga naj izbere. Moža, ki bi rad prišel nazaj ali iskrenega Johnnyja, za katerega se zdi, da ima srce na pravem mestu. Evropski filmarji dostikrat dokažejo, da so sposobni narediti kakovostno romantično dramo. Takšno, ki se gledalca dotakne, z nekonvencionalnimi liki, ki zgodbi dajejo pristnost in drugačno dimenzijo, v primerjavi z hollywoodskimi filmi. Zelo prepričljiva je  Barbara Sarafian (Matty) ki odlično upodobi zapuščeno mater in žensko na življenjski prelomnici. 

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar