torek, 30. marec 2010

Amelia (2009)


Slovenski naslov: Amelia
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Biografija, Drama
Dolžina: 111 minut, Imdb
Režija: Mira Nair
Scenarij: Ronald Bass, Anna Hamilton Phelan 
Igrajo: Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor, Christopher Eccleston, Mia Wasikowska, Aaron Abrams, Joe Anderson

Amelia je bil film, od katerega so mnogi pričakovali veliko, napovedi so bile obetavne, oskarjevsko obarvane bi lahko rekel. In če pogledamo igralsko zasedbo na čelu z oskarjevko Hilary Swank, ki ji družbo delata Richard Gere in Ewan McGregor ob režiji odlične Indijke Mire Nair (Salaam Bombay!, Monsoon Wedding)  in scenariju pod katerega se je podpisal oskarjevec Ronald Bass (Rain Man), so ta pričakovanja bila upravičeno visoka.

Biografska zgodba o življenju ameriške letalske pionirke Amelie Earhart (Hilary Swank), ki jo spoznamo kot 12-letno deklico, ki so ji že v tej dobi sanje o letenju pomenile največ. Tem sanjam je sledila tudi ko je odrasla, saj ni izgubila nič od svoje mladostniške zagnanosti. Kjer so bila letala, različna letalska tekmovanja in podobno, je vedno bila zraven. Tam je tudi spoznala bodočega moža Georga Putnama (Richard Gere), ki je sprva bil njen agent in svetovalec, nato pa življenjski sopotnik. Amelia se je prizadevala, da bi bila prva ženska, ki ji je uspelo preleteti Atlantik. Leta 1928 ji je to tudi  uspelo (sicer je bila le sopotnica), štiri leta pozneje pa je sama poletela čez lužo in tako postala ena od najbolj prepoznavnih ženskih obrazov v ZDA. S pomočjo moža, ki je spretno krmaril njeno kariero, se je pojavljala na številnih prireditvah in tv oglasih, čeprav je to počela le, da bi lahko financirala svoje sanje o letenju. V njenem življenju je obstajal še eden moški, učitelj letanja na vojaški akademiji, Gene Vidal (Ewan McGregor), zaradi katerega je za nekaj časa celo zapustila moža, a na koncu je le spoznala da ji mož pomeni več in mu se vrnila. Ambiciozna, nemirnega duha, ki vedno išče nove izzive, se odloči za še eden mejnik v zgodovini letalstva. Želi postati prva oseba, ki ji je uspelo obleteti Zemljo. Nevaren podvig, če se zavedamo omejitev ki jih je v takratnem času postavljala maksimalna dolžina posameznega poleta in velikost oceanov na katerih oskrba z gorivom ni bila možna.

Skoraj vsi relevantni kritiki so ta film popljuvali, tudi pri navadnih gledalcih je doživel mlačen odziv. Zdi se mi da pri profesionalnih kritikih nikoli ne bom razumel njihove kriterije ocenjevanja nekaterih filmov. Bo že držalo, da Amelia ni izjemen film, takšen kot ga je večina pričakovala. Tudi odličen ni. Amelia je dober film. Zgodba o Amelie Earhart je že sama po sebi zelo zanimljiva, tudi če bi jo spremljali v kakšen dokumentarcu. Hilary Swank je izjemna igralka, ki je tudi tokrat v vlogi Earhartove odlična. Soliden je tudi Gere, neizkoriščen  je McGregor. Čeprav gre za dialoško precej šibek film, ki se skoraj nikoli ne poglobi v posamezne like, je zgodba sama po sebi dovolj zanimiva, da drži gledalca zainteresiranega cele dve uri. Če povzamem vse skupaj, je Amelia film, ki bi glede na potencial ki ga je imela  zgodba in ekipo ki je delala na filmu, lahko bil veliko boljši. A tudi tak kot je, film premore toliko kvalitete, da ga lahko označim za solidnega, po mojem skromnem amatersko-subjektivnem mnenju.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar