nedelja, 7. marec 2010

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2009)


Slovenski naslov: Pokvarjeni poročnik: New Orleans
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Krimi, Drama
Dolžina: 122 minut,  Imdb
Režija: Werner Herzog
Scenarij: William M. Finkelstein, Victor Argo
Igrajo: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Alivin “Xzibit” Joiner, Fairuza Balk, Jennifer Coolidge, Brad Dourif, Michael Shannon

Werner Herzog, kultni nemški režiser, je posnel remake, a tega noče priznati. Drugi spet trdijo, da ne gre za remake, da je film dovolj samosvoj, da bi ga lahko označili za remake.Več ali manj je to povzetek neskončnih diskusij na različnih forumih o novem Pokvarjenem poročniku, Herzogovem zadnjem filmu. Sam se bolj nagibam k temu, da je novi »poročnik«, vseeno samostojen film, z nekoliko ponesrečeno izbranim naslov, ki je glavni razlog silnih polemik. Podobnosti med glavnimi osebami v oba filma ne gre zanikati, prav tako nekaj vsebinskih podrobnosti, a to je tudi vse. Pa še moje osebno mnenje. Prvi ali če hočete »originalni« Bad Lieutenant, je daleč od tega, da bi bil kult ali filmski presežek. Seveda, dolžno spoštovanje pripada režiserju prvega filma Abelu Ferrari in  Harveyu Keitelu, ki ga zelo cenim in ki je v prvem filmu odlično odigral svojo vlogo.

Začetek filma nam prikaže dogajanje v času hurikana Katarina. Mestni zapor je evakuiran, lokalna policija Terence McDonagh (Nicolas Cage) in Stevie Pruit (Val Kilmer) preiskujeta policijsko postajo in iščeta zapuščene »dobrote«. v priporu najdeta pozabljenega zapornika, ki mu je voda prišla do grla, dobesedno. Terence nekaj časa razmišlja, ali mu se res izplača uničiti dizajnerske gate in rešiti kaznjenca. Skoči v vodo in to vendarle stori. Kot spomin na svoje dejanje faše poškodbi hrbta in napredovanje v čin poročnika. Pol leta pozneje Terence sledi liniji vicodine-kokain-heroin in je odvisnež s policijsko značko. Poročnik ki ne izbira sredstev, da dobi dnevno dozo. Poleg tega je odvisen od športnih stav in je lokalnemu pobiralcu stav dolžan nekaj tisoč dolarjev. Njegovo dekle je lokalna prostitutka Frankie (Eva Mendes), kar idealno »obkroži« podobo poročnika, ki mu oznaka pokvarjeni, še kako pristaja.Zgodil se je poboj neke družine priseljenske družine. Pobiti so bili vsi člani družine, vključujoč nekajletnega otroka. Čeprav ima zelo trdo kožo, ga se nesrečna usoda otroka le nekoliko dotakne. Začne preiskavo, kmalu ugotovi da je glava pobite družine dilal drogo in tako hodil v zelje lokalnem narko-bosu, Big Fatu (Xzibit). Terence ve, da je Big Fate odgovoren za poboj, toda zato ni dokazov. Poleg preiskave mu za ovratnik dihajo izterjevalci dolgov, ki si jih je nabral pri stavah, pa tudi užaljeni oblastnik. Terence se je namreč v svojem stilu pojavil pri Fankie, ta je bila s stranko, a jo je opeharil za denar in drogo, ter spodil s policijsko značko. Kot se je pozneje izkazalo, je ta stranka bil sinko človeka na visokem položaju. Terence v velikih težavam na več frontah in kot vse kaže, se tokrat ne bo izmazal.

                                                            
Herzog zadnja leta dela po sistemu dokumentarno-igrano, saj je pre poročnikom posnel odličen dokumentarec Encounters at the End of the World (20079, še pred tem pa prav tako zelo dober Rescue Dawn (2006), z Christianom Balom. Ne glede na vse polemike okrog filma, remake gor ali dol, sem vesel da se je Herzog odločil za poročnika. Če se nebi, bi ostali prikrajšani za odličen film. »Po Katrini je tam še zlasti zanimivo. Malomarnost in politika po hurikanu sta bila preprosto osupljiva. To je povezano z javno moralo.« Gre za Hercogovo pojasnilo o tem, zakaj včasih pride do ugodnih okoliščin, za snemanje filma kot je Bad Lieutenant. Okoliščin, ki jih je mojster mojstersko izkoristil. Cela igralska ekipa je odlična, Cage, ki je že posnel lepo število dobrih filmov in še nekaj več slabših, je tokrat odličen. Spomnil je na svojo oskarjevsko formo in Leaving Las Vegas. Val Kilmer, ki je zadnja leta preprosto potonil, dosegel najnižjo točko v svoji karieri in snemal skoraj brez izjeme totalne neumnosti je zelo prepričljiv v svoji vlogi. Mogoče bo zdaj, ko je le posnel nekaj dobrega, bo bolj previden pri izbiri vlog. Tudi Eva Mendes, ki mi »by the way« na splošno ne sede, je tukaj kar solidna. Nekaj scen v filmu je res izjemnih. Prizorišče prometne nesreče v katerem so vpleteni krokodili, iguane na mizi in Cageovo zadeto doživljanje realnosti, sta zadetek v polno. Ustreli ga še enkrat, pove Xzibitu, po končanem strelskem obračunu, ko že vsi napadalci ležijo nepremični na tleh. Zakaj, ga vpraša ta. Zato ker njegov duh še pleše, se glasi odgovor. Odlična scena, v kateri nam postane jasno na kako močnem »tripu« je Cage. Zdi se, kot da bi večji del njegovih možganov bil prizadet, a nekje vseeno obstaja nek nedotaknjen kotiček, ki ga pelje v pravo smer in mu pomaga razumsko dojeti stvari. Cage je pokvarjen, skorumpiran odvisnik od drog, antijunak, k nam vseeno zleze pod kožo. Odlična atmosfera, magična kamera in odlična igra vseh, tudi tukaj neomenjenih a odličnih igralcev v stranskih vlogah, prispevajo svoj delež  k skupni oceni. Odlično sestavljena celota je filmsko doživetje, ki ga ne gre spregledati.

Ocena: 8/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar