petek, 12. marec 2010

From Paris with Love (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Francija
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Krimi, Triler
Dolžina: 92 minut,  Imdb
Režija: Pierre Morel
Scenarij: Luc Besson, Adi Hasak
Igrajo: John Travolta, Jonathan Rhys Meyers, Kasia Smutniak, Richard Durden

Francoz Pierre Morel je pred šestimi leti pritegnil pozornost fimskih navdušencev s svojim Banlieue 13. Območje 13 je bil zanimiv akcijski »rollercoaster,« po katerem smo upravičeno nestrpno pričakovali kaj podobnega iz Morelove delavnice. Po štirih letih je le posnel Taken (Ugrabljena), ki je postal eden velikih hitov leta 2009. Obakrat je zgodbo prispeval Luc Besson, človek brez katerega se kot vse kaže, ne da posneti akcijskega filma v Franciji. In tudi v tretje je tako, zgodbo za From Paris with Love je znova prispeval prav on.

James Reece (Jonathan Rhys Meyers) je uslužbenec ameriškega veleposlaništva v Parizu. Ob vsakdanjem protokolarno-diplomatskem delu, opravlja tudi manjše naloge za ameriško tajno službo. Fant živi s prikupno Caroline,  ki ga napeljuje na poroko. James ima visoke cilje, s katerimi seznani tudi svoj zaročenko. Pričakuje, da bo kmalu od nadrejenih prejel resno nalogo, dostojno pravega agenta. In kmalu jo tudi dočaka. V Pariz prihaja operativec Charlie Wax (John Travolta), kateremu mora James pomagati pri njegovi nalogi. Nalogi, ki jo James na začetku ima za operacijo povezano z  preprodajo mamil. A kmalu postane jasno, da je v ozadju veliko več kot trgovina z drogo. Pariz bo gostil mednarodni konferenco za pomoč Afriki, na katero prihaja tudi ameriška delegacija. Delegacijo ki bo po vsej verjetnosti, prav tako kot sama konferenca, tarča teroristov.


Iz Pariza z ljubeznijo je akcijski tobogan, ki premore zelo malo, če ne celo nič možganov. Charlie Wax, ali če vam je ljubše John Travolta se prikaže v »badass« podobi agenta, kateremu ni prav veliko mar za procedure in predpise. Strelja tako frajersko, da v celem filmu niti enkrat ne zgreši cilja. Slabi fantje so vsi po vrsti neumni in nesposobni.Wax z  lahkoto opravi z desetimi nasprotniki, zato tudi njegovemu spremljevalcu Jamesu počasi rastejo »jajca.« Morelovo nizanje akcijskih sekvenc, v katerih si coolerski agent ne vzame niti pet minut časa zato, da spravi zapeljivo teroristko v posteljo, ampak ji kar takoj odpihne možgane, je tipičen primer današnjih akcijskih filmov. Bum-tres-bum dogajanje je zame hudo razočaranje, vsaj po tistem kar nam je ponudil Morel z Območjem 13 in Ugrabljeno. Zgodba v kateri junaki začnejo svojo pot  pri trgovcih z mamili, končajo pa pri teroristih, je tako absurdno-neumna, da mi ni jasno kako je Morel pristal na takšen scenarij. Travoltin »Royale with cheese« vložek je nesramna raba kulta, v filmu, za katerega bojo le redki  našli kako pohvalno besedo.

Ocena: 3,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar