ponedeljek, 22. marec 2010

Old Dogs (2009)


Slovenski naslov: Stara mačka
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Družinski
Dolžina: 88 minut, Imdb
Režija: Walt Becker
Scenarij: David Diamond, David Weissman
Igrajo: John Travolta, Robin Williams, Kelly Preston, Seth Green, Ella Bleu Travolta, Lori Loughlin, Matt Dillon, Rita Wilson, Justin Long

John Travolta in režiser Walt Becker sta že sodelovala pri solidni komični uspešnici Wild Hogs (2007), ki je takrat privabila ob Travolti še nekatera igralska imena, ki v Hollywoodu nekaj pomenijo: William H. Macy, Martin Lawrence, Tim Allen,  Ray Liotta, Marisa Tomei … Tokrat znova sodelujeta, njegov soigralec pred kamero je ob tej priložnosti legendarni Robin Williams. Sicer v filmu stranske vloge igrajo tudi Travoltina žena Kelly Preston in žena Toma Hanksa, Rita Wilson. Film je posnet pod Disneyevim okriljem, tako da je več ali manj jasno, kakšni ciljni publiki je namenjen.

Charlie (John Travolta) in Dan (Robin Williams), sta dolgoletna prijatelja in uspešna poslovna partnerja. Dan je ločenec, ki je že dvakrat bil poročen, Charlie pa je veseli samec, ki še zmeri ima občutek in oko za mlade dame. Njihova oglaševalska agencija je sredi pogajanj z veliko japonsko firmo, ki potrebuje njihove usluge. Pred največjim poslom v karieri, Dan dobi obiske. Obišče ga bivša žena Vicki, od katere se je ločil pred sedmimi leti. Zakon je trajal le nekaj dni, saj je bil posledica preveč popitega alkohola in nore zabave v Miamiju. Vicki je na obisku, zraven sta tudi 7-letna dvojčka. Njihov oče je Dan, ki ni vedel, da je postal očka. In tudi ne bi izvedel, če njihova mama Vicki ne bi bila okoljevarstvena aktivistka, ki si je zaradi svojih »aktivnosti«  prislužila 15-dnevno zaporno kazen. Naenkrat se Dan in njegov najboljši prijatelj Charlie znajdeta na hudi preizkušnji. 15 dni morata skrbeti za 7-letna dvojčka.


V komični kategoriji je zelo težko doseči nek višji standard, ustvariti takšen film, ki bi zadovoljil kritike, starše in otroke. Zato se mi zdi razglasitev tega filma za totalno polomijo od strani kritikov nepravična in neutemeljena. Drži, da gre za film ki vedno znova ponavlja klišeje, že videne sekvence in premore le malo izvirnosti. Ampak v zakup je treba vzeti, da otroci tega ne vedo. Stara mačka je lahkotna družinska komedija, ki si jo lahko ogleda celotna družina. Čeprav je večina filma rahlo dolgočasna, so tudi zanimivi deli, ki zlahka privabijo nasmeh tudi na starševske obraze. Zanimive so mini  vloge Bernija Maca (njegova zadnja vloga pred smrtjo), Matta Dillona, Luisa Guzmána  in predvsem Justina Longa, ki se je specializiral za mini vloge posebnežev. Ne bom rekel da je Old Dogs soliden film, a tudi tako zelo slab ni. Predvsem če vemo, kateri ciljni publiki je namenjen, si pri meni zasluži pozitivno oceno.

Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar