torek, 30. marec 2010

[Rec] 2 (2009)


Slovenski naslov: Snemaj! 2
Država: Španija
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka, Triler
Dolžina: 85 minut, Imdb
Režija: Jaume Balagueró in Paco Plaza
Scenarij: Jaume Balagueró in Manu Díez
Igrajo: Manuela Velasco, Leticia Dolera, Ferran Terraza, Juli Fàbregas, Jonathan Mellor, Ana Isabel Velázquez, Pau Poch

Prvi del filma sem pogledal čisto slučajno, recimo temu na blef, brez predhodne poizvedbe, za kakšen film gre in kaj lahko pričakujem. Vedel sem le, da gre za grozljivko in da so jo posneli v Španiji, ki bi jo lahko označil za evropsko deželo v kateri delajo najboljše grozljivke. In ravno to se izkazalo za najboljšo potezo. Če nisi vedel za kaj gre, je film imel še boljši učinek, kot bi ga sicer. [REC] je postal velika svetovna uspešnica, na podlagi katere so posneli tudi ameriško verzijo z naslovom »Krantena.« Zdaj je na vrsti drugi del, saj se je prvi končal na tak način, da je pustil odprta vrata nadaljevanju. Drugi del se začne tam, kjer se je prvi končal.

Že vemo, stavba je v karanteni, v notranjosti je izoliran nevaren virus, ki svoje žrtve spremeni v izjemno nevarne krvoločne pošasti. V stavbo pridejo specialci s kamerami, v stavbi je že pooblaščenec ministrstva za zdravstvo, ki je tudi vodja operacije, v kateri bodo poskušali izvedeti več o nevarnem virusu in locirati njegovo žarišče. Zato so tukaj tudi kamere s katerimi so opremljeni specialci, video material je lahko zelo dragocen za nadaljnja raziskovanja nenavadnega primera. A že kmalu po prihodu v stavbo je jasno, da gre za težavno nalogo, saj so okuženi prebivalci zelo agresivni in napadajo vse še neokužene ljudi, ki jim stoji na poti. Ustavijo jih šele streli naravnost v glavo, pa še takrat je najbolje če jo kar razstreliš. Ko počasi napredujejo skozi stavbo, specialci počasi uvidevajo, da predstavnik ministrstva, njihov poveljnik ve veliko več o samem virusu, kot je pripravljen povedati in podeliti z njimi. Zadevo še dodatno zakomplicirajo neodgovorni najstniki, ki se s kamero skozi kanalizacijo prebijejo v stavbo in želijo priti do senzacionalističnih video posnetkov.


Lahko bi rekel, da je največji problem filma, to da gre za nadaljevanje. Dejstvo, da smo že videli prvi del, po katerem so nam stvari več ali manj jasne. Ustvarjalci so sicer v drugi del vpletli še samega hudiča in katoliško cerkev, skrivnostne eksperimente in nekoliko razložili, zakaj je do tega prišlo. Sicer je neumno, da ekipa išče dozo krvi deklice ki je bila prva okužena, (pozor spojler !!!), a ko potem dobijo deklico in jo tudi pokončajo, ji njena kri več ni pomembna. Prvo dozo z vzorcem njene krvi, ki je bila ponesreči uničena, bi zlahka nadomestili z krvjo, ubite deklice iz trupla ki so ga imeli pred sabo. No pozabimo na to, itak je najbolj pomembno ohraniti suspenz in grozo na primernem nivoju. In to ustvarjalci z lahkoto znova dosežejo z tresočo kamero, posnetki iz roke in dokumentarističnim pristopom. »Blair Witch« stil pač. Filmu uspe gledalca kar nekajkrat pošteno stresti, kar je itak glavni namen podobnih filmov. »Cliffhanger« zaključek nam itak sporoča: »Pripravite se na [REC] 3. Gledljivo a vendarle slabše kot prvič.

Ocena: 6/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar