četrtek, 4. marec 2010

A Serious Man (2009)



Slovenski naslov: Zresni se
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 105 minut, Imdb
Režija: Ethan Coen, Joel Coen
Scenarij: Joel Coen in Ethan Coen
Igrajo: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Sari Wagner Lennick, Fred Melamed, Aaron Wolff, Jessica McManus, Adam Arkin

Že od Krvavo preprosto, iz leta 1984 je bilo jasno. Coena sta nekaj posebnega. Potem so se stvari samo še stopnjevale. Najlažje bi Coene definiral, če bi zapisal, da brata delata drugačne a obenem odlične filme. Že neštetokrat sem zasledil, ta film je totalno zanič, brezveze ipd. Coeni vsekakor niso za vsakogar. Ko pa Coene spoznaš i vzljubiš njihovo delo, je več ali manj vse jasno, veš kaj pričakuješ in ti njuni filmi še bolj »sedejo«. Burn After Reading denimo, je bil eden takšnih. Film ki so ga mnogi popljuvali, je zame bil eden boljših v lanskem letu. In če je »Burn« bil komedija z minimalnim dodatkom drame, je A Serious Man komedija z dramatičnimi vložki. Seveda, klasične komedije ne moremo pričakovati, kajti coenovski humor je nekaj posebnega, lahko bi ga opredelil kot zelo intenzivno zabavo, ob kateri se res ne boste imeli napade smeha, toda nasmeh bo skozi celi film ostal na obrazu.

Ravno takšen je A Serious Man (Zresni se). Že predfilm, ki kroji usodo družine Gopnik in našega glavnega junaka Larrya Gopnika, je poglavje zase. Posnet, za razliko od preostanka filma v črno-beli tehniki in razmerju slike 4:3, v zanimivem jidiš jeziku, nas ta intro seznani s predniki družine Gopnik in koreninami  njihove nesreče (no, vsaj moškega dela družine). Larry je srednješolski profesor, ki pridno hodi v službo in iz meseca v mesec domov prinaša plačo. Plačo, ki jo potem veselo porabijo njegovi najbližji. Zasanjani sinček, ki najraje posluša walkman in kadi travo, nekoliko starejše hčerka, ki očetu iz denarnice izmika denar in katere edina skrb je operacija nosu in odhod v »Luknjo« (lokalni bar). Z družino v hiši živi tudi Larryjev nekoliko »zamaknjen« brat Arthur. In seveda žena Judith, ki Larryju nekega dne pove: »Takole več ne gre. Zapuščam te, vzela bom tvojega prijatelja Sya.« Zakaj, kako, kaj sem naredil, se sprašuje zmedeni mož, toda odgovora ne dobi. Larry se niti ne zaveda kaj ga je doletelo, ko konča najeti motelski sobi. "Tam imajo lepe sobe in zelo sprejemljive cene," ga pouči ženin ljubimec. A to ni vse. Larry ima tudi probleme v šoli, saj mu je korejski študent podtaknil podkupnino, s katero ga izsiljuje za boljšo oceno. Šolska uprava dobiva anonimna pisma naperjena proti njemu, nekaj tednov pred odločitvijo uprave o Larryjevem napredovanju. Tudi Larryjevo zdravstveno stanje ni najboljše, zato hodi na preglede in upa na najboljše. Toda zdi se, da je prekletstvo družine Gopnik iz dneva v dan močnejše...

 

Kreativno obdobje bratov se nadaljuje, in upam, da nam tudi v letu 2010 bosta podarila kakšen film. Zresni se je tako coenovski, da bolj ne more biti. Galerija likov je spet pestra in zanimiva: od ravnatelja na Dannyjevi šoli, korejskega študenta, vseh treh rabinov, razgaljene sosede, bajsija ki želi nazaj svojih 20 dolarjev ... Scena, ko korejski študent zahteva, da ponovno piše test, je naravnost neverjetna. Seveda, študent se tudi tukaj ne ustavi. Na lagerju ima še nekaj rešitev za svojo težavo. Sicer je to samo ena črtica izjemno sestavljene in skrbno premišljene celote. Zmagovalni pohod bratov Coen se nadaljuje in upam, da nam tudi v letu 2010 bosta podarila kakšen film. Najbolj odbit humor dobite, če se norčujete sami iz sebe in ravno to počneta brata Coen, ko na zob vzameta lastne korenine in židovske običaje. Na krilih zadnjih uspehov so brata Coen posnela doslej najbolj oseben film, ki  zabava celih 100 minut. Glasbena podlaga je odlična in mogoče boste po ogledu začutili, da še enkrat slišite Somebody to Love skupine Jefferson Airplane. Simboličen prihod tornada na koncu filma ima lahko več pomenov. Kazen ali odrešitev - odločitev je prepuščena naši domišljiji.

Ocena: 8/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar