sreda, 10. marec 2010

Taking Woodstock (2009)


Slovenski naslov: Zavzeti Woodstock
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Glasbeni
Dolžina: 120 minut, Imdb
Režija: Ang Lee
Scenarij: James Schamus, Elliot Tiber (knjiga)
Igrajo: Demetri Martin, Imelda Staunton, Jonathan Groff, Eugene Levy, Emile Hirsch, Liev Schreiber, Jeffrey Dean Morgan, Mamie Gummer

Ang Lee mi je bil že od nekdaj všeč. Na Tajvanu rojen režiser se je že leta 1975 preselil v ZDA in tam nadaljeval svoje filmsko-gledališko izobraževanje. Prvi film, Pushing Hands, je posnel leta 1992, Taking Woodstock je njegov 12 celovečerec, s katerim je znova dokazal, za kako raznovrstnega režiserja gre. Lotil se je največjega glasbenega dogodka v zgodovini in ga nekoliko približal generacijam rojenim po Woodstocku, pa tudi tistim ki še danes žalujejo, zato ker niso bili zraven.

Lee nam predstavi  festival skozi oči gejevskega  oblikovalca prostorov in notranje ureditve Elliota, ki se vrne v zakotno mestece Bethel, v ameriški državi New York. Prišel je pomagati staršem, ki upravljata s propadajočim motelom na robu prepada. Ker je videl nekaj sveta in končal šole, ga postavijo za predsednika turističnega združenja, ki naj bi skrbelo za turistično podobo kraja in organizacijo različnih prireditev. Ko krajani Woodstocka odpovejo gostoljubje glasbenemu festivalu, na katerem naj bi se zbralo okoli 100.000 hipijev iz cele države, se Elliot odloči za pogumno potezo. Kot predsednik turistične zbornice izda dovoljenje, da se festival lahko preseli v Bethel. Organizatorji potrebujejo samo še dovolj veliko posest, ki jo tudi dobijo. Sklenejo dogovor z  Maxom  Yasgurjem, ta jim proti plačilu odstopi svoja zemljišča. Priprave na festival se začnejo in zaspano mestece iz uro v uro postaja bolj živahno. Čeprav se večina prebivalcev temu upira in se nekateri celo organizirajo z namenom preprečiti dogodek, gre za proces, ki ga več ni mogoče ustaviti. Pa tudi čedalje več denarja kaplja v njihove žepe, zato kmalu nasprotovanje opustijo. Elliot je pripeljal »Woodstock« v Bethel in ga tako za vse čase zapisal v zgodovino. Lokalni prebivalci so obogateli in še danes ta kraj črpa blagodeti, ki jih je pripeljal Woodstock.


Lahko bi rekli da je Zavzeti Woodstock (slovenski naslov za Leejev film), njegova najbolj sproščena stvaritev. Lahkotna komedija o odraščanju nekega mladeniča in neke generacije, ki se je odločila z drugačno življenje in promoviranje drugačnih vrednot. Film je posnet po resnični zgodbi Elliota Tiberja, človeka, ki je odigral veliko vlogo pri sami organizaciji dogodka. Dogodka, ki ga sam nikoli ni videl. Trikrat se je odpravljal, a je na prizorišče prispel, ko je bilo vsega konec. Lee nam pričara občutek prijazne norosti,  s katero je zračil celi dogodek. Večkrat uporabi sliko ob sliki,  delitev zaslona na več delov, ter tako ustvarja vzdušje kaosa. To je obenem tudi posvetilo dokumetarcu Woodstock (1970) in njegovem avtorju Michaelu Wadleighu. Glasbena podlaga je vsekakor presenetljiva, saj ni uporabljena nobena »udarna« iz tistih časov. Predvidevam da zato, ker se je Lee želel posvetiti dogajanju okrog samega festivala in nam ga predstaviti tako, kot so ga doživeli tamkajšnji prebivalci, ki jim takratna velika glasbena imena niso pomenila dosti. Taking Woodstock je sproščen pogled na največji glasbeni dogodek v zgodovini, na katerem so v prvem planu bili ljubezen, sočutje, enakost, droge in seveda R'N'R.
Pa še zanimivost. Producent in scenarist filma James Schamus je novinarjem povedal, da je velik izziv oddelka za casting bil najti zadostno število ljudi za masovne scene v katerih je prikazana golota. Saj ne da bi problem bil v tem dobiti ljudi, ki bi se bili pripravljeni sleči pred kamero. Problem je bil najti zadostno število ljudi, ki so primerno poraščeni na intimnih mestih. Ja, nekoč so kocine bile moderne …

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar