petek, 16. april 2010

Amreeka (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA, Kanada
Leto: 2009
Žanri: Drama, Komedija
Dolžina: 96 minut, Imdb
Režija: Cherien Dabis
Scenarij: Cherien Dabis
Igrajo: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Alia Shawkat, Joseph Ziegler, Brodie Sanderson, Vanessa Mayberry

Znana ameriška revija Veriety je režiserko Cherien Dabis lani uvrstila na seznam desetih mladih filmskih avtorjev od katerih lahko pričakujemo veliko v prihodnje. Cherien Dabis je  ameriška režiserka in scenaristka palestinskega rodu, ki lani je posnela svoj prvi celovečerec Amreeka, ki je pobral nekatere odmevne nagrade, med katerimi sigurno najbolj izstopa nagrada FIPRESCI na lanskem Caanskem festivalu.

Muna (Nisreen Faour) in Fadi (Melkar Muallem) živita na okupiranih palestinskih ozemljih. Vsak dan na poti v službo ali šolo in nazaj domov prečkata številne cestne zapore, na katerih izraelski vojaki izvajajo temeljite preglede. Muna je nesrečna tudi zaradi dejstva, da jo je mož in Fadijev oče zapustil zaradi lepše in mlajše ženske. Ob konstanti vojni psihozi in neuspelem zakonu, Muna nima veliko razlogov za veselje. A nato nekega dne dobi pomembno pismo. Pismo,  v kateri ji ameriški urad za priseljence sporoča, da so za njo in Fadija odobrili vstopne vizume. Muna je  namreč pred časom vložila prošnjo za vstopni vizum, saj v ZDA živi njena starejša sestra in še nekateri drugi sorodniki. To je priložnost, ki jo Muna ne želi izpustiti in v kateri vidi priložnost za lepšo prihodnost za svojega najstniškega sina in pobeg od bolečine, ki jo povzroča propadli zakon. Muna (ki je delala kot bančna uslužbenka), da odpoved v službi in se skupaj s Fadijem odpravi na pot v obljubljeno deželo.

 
Režiserski debi Dabisove je komična drama,  ki obravnava tematiko priseljencev in njihovo težavno prilagoditev na novo okolje, družbo in drugačne življenjske norme. V duhu boja proti terorizmu in vsesplošne psihoze ki vlada v ZDA, je prilagoditev priseljencev v takih razmerah še bolj zahtevna. Muna in Fadi sta tipična predstavnika ljudstev iz Bližnjega vzhoda, zato jim dejstvo, da sploh nista muslimana ne pomaga prav veliko. Vedno se najde nekdo, ki bo pristavil pripombo: »Osama, da se slučajno nebi razstrelil!« Muna kmalu spozna, da razmere v družini in zakonu njene sestre niso nič kaj rožnate, kot je sprva kazalo. Muna je ženska z univerzitetni izobrazbo, a ker ne dobi boljše zaposlitve, je prisiljena delati v restavraciji s hitro prehrano. Težave z novim okoljem ima tudi Fadi,  ki ga večina novih sošolcev ne mara ali celo provocira. In čeprav ta komična drama ima do neke mere politične kotacije, je film v resnici skoraj popolnoma apolitičen. Ob kritiki odnosa ameriškega okolja do ljudi drugačnega (v tem primeru arabskega porekla), režiserka skoraj enako, če ne celo močneje poudarja pozitivizem in pomoč nekaterih domačinov, ki imigrante sprejmejo iskreno, dobrosrčno in z veliko dozo razumevanja (Matt, ravnatelj šole, bančna uslužbenka). Odlična igra Faourjeve (Muna) in ostale ekipe, dobro doziranje komičnih elementov in nekoliko resnejših odtenkov je prepričljiva celota, ki je name pustila dober vtis in lepe občutke. »Feelgood movie.«  

Ocena: 8.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar