sreda, 21. april 2010

The Men Who Stare at Goats (2009)


Slovenski naslov: Možje, ki strmijo v koze
Država: ZDA,VB
Leto: 2009
Žanri: Komedija
Dolžina: 94 minut, Imdb
Režija: Grant Heslov
Scenarij: Peter Straughan po knjigi Jona Ransona
Igrajo: George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges, Robert Patrick, Stephen Root, Stephen Lang

Že uvodni kadri nam povedo, da ne gledamo navaden film. Častnik ameriške vojske zagorele poti stremi v steno in zdi se da ga bo vsak čas razneslo. Nato vstane in na polno moč teče proti predelni steni. Nato pa bum ... Z vso močjo se zaleti v steno in se odbije nazaj na hrbet. Kot pozneje izvemo, je častnik preizkušal svoje nadnaravne moči, hotel je zleteti skozi steno, a mu ni uspelo.

Reporter Bob Wilton (Ewan McGregor) je mevža, človek brez hrbtenice, ki ne more preboleti dejstva, da ga je žene zapustila zaradi veliko starejšega enorokega moškega. Zato odide na bojno območje v Irak, v iskanju zgodbe s katero bo pridobil na profesionalnem ugledu in po možnosti pridobil nekaj pozitivnih točk v očeh bivše žene. Po prihodu  naleti na skrivnostnega Lyna Cassadyja (George Clooney), za katerega mu je vir v domovini zatrdil, da je eden najsposobnejših vojakov, ki je nekoč bil član skrivnostnega vojaškega oddelka »Nova Zemlja«, ki ga je vodil ekscentrični poveljnik Bill Django (Jeff Bridges). Možje ki so sodelovali v strogo zaupnem vladnem projektu so namreč vsi po vrsti imeli nadnaravne telepatske sposobnosti, s katerimi so lahko brali sovražnikove misli, hodili skozi trdne stene ipd. Pokončali so kakšno žival, denimo kozo, že s tem, da so zgolj strmeli vanjo. Lyn in Bob se zbližata. Lyn Bobu zaupa, da se odpravlja na tajno misijo v Irak, Bob pa se mu priključi, kajti čeprav se trditve ki mi jih je zaupal Lyn zdijo neverjetne, za njimi bi se lahko skrivala njegova »velika zgodba.«


Možje, ki strmijo v koze je zanimiva satira, ki s svojimi prejemi nekoliko spominja na filme bratov Coen. Največja vrednost filma so vsekakor igralske kreacije in vrhunski dialogi, ki gledalcu  zlahka prikličejo nasmešek na obraz. Clooney, Bridges, Spacey, ljudi z nadčloveškimi sposobnostmi so tako smrtno resni v svojem početju, da njihova drža efektivno doseže svoj namen. Vse kar trdijo je res. Takšna posebna vojaška enota je resnično obstajala. Zgodba o njenem nastanku nas nam pove bistvo filma. Opisuje pogovor med generalom in polkovnikom.
Polkovnik: Šušlja se, da so Rusi ustanovili posebno enoto, katere so člani ljudje s paranormalnimi sposobnostmi. Ustanovili so je zato, ker so mislili, da mi imamo podobno enoto.
General: Pa je to res? Jo imamo?
Polkovnik: Nimamo, ampak bi bilo dobro če bi jo ustanovili, zdaj ko jo Rusi že imajo. Menim, da ni dobro, če zaostajamo na tem področju.
General: Prav imate polkovnik, takoj bomo ukrepali, čimprej organizirajte takšno enoto.
Možje, ki strmijo v koze vendarle ni film za vsakogar. Film je bil v širši javnosti sprejet z mešanimi občutki, večinoma so odzivi bili pravo nasprotje-popolnoma za, ali popolnoma proti. Meni je film bil všeč, saj je ravno prav dolg, zelo zabavno-komičen, lepo posnet in dobro odigran. Sicer nebi šel tako daleč, da bi trdil da  gre za presežek, a če »paranormalno« vzameš  z nekaj rezerve, je končni vtis več kot zadovoljiv.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar