petek, 23. april 2010

My Sister's Keeper (2009)


Slovenski naslov: Iz tvojega življenja
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 109 minut, Imdb
Režija: Nick Cassavetes
Scenarij: Jeremy Leven in Nick Cassavetes
Igrajo: Abigail Breslin, Cameron Diaz, Alec Baldwin, Sofia Vassilieva, Heather Wahlquist, Jason Patric, Evan Ellingson, Emily Deschanel

Nick Cassavetes je človek, ki prihaja iz slavne držine. Njegov oče je zdaj že pokojni slavni igralec in režiser John Cassavetes, mama pa nič kaj manj znana Gena Rowlands. Čeprav je The Notebook (2004) njegov verjetno najbolj popularen film (predvsem med žensko populacijo) je nekoč izjavil, da je ta film najslabši od vseh, kar jih je posnel. Režiral je še solidni She's So Lovely, John Q, Alpha Dog … My Sister's Keeper je njegov šesti celovečerec.

Družina Fitzgerald je zaznamovana z težko boleznijo (oblika levkemije)  njihove hčere in sestre Kate. Mama Sara je posvetila življenje skrbi za bolno hčer, ki ji je pripravljena pomagati na vsak možen način. Ob strani ji stoji mož Brian, poklicni gasilec, ki mora zelo veliko delati, da bi omogočil potrebna sredstva za svoje najbližje. Ko sta zakonca po pogovoru z zdravniki spoznala, kako težko in skoraj brezupno je čakanje na ustreznega donatorja in ker Kate potrebuje presaditev kostnega mozga, se odločita na nenavaden korak. Na namig nekega zdravnika skleneta, da bo Sara rodila še enega otroka. Ta otrok bo v krvnem sorodu z obolelo Kate in je kot takšen idealen donator. Zato je spočeta Anna, deklica ki se je rodila, da bi lahko ohranila svojo starejšo sestro pri življenju. A zdaj je Anna trinajstletnica, ki konča v bolnišnici vedno, ko se Kate stanje poslabša. Tokrat Kate potrebuje ledvico, a se Anna temu odločno upre in celo angažira odvetnika, ki ji bo pomagal pridobiti recimo temu »medicinsko neodvisnost« od lastne družine. Skratka, če ji to uspe se bo Anna lahko sama odločila, ali naj sestri donira ledvico ali ne. Do Anninega »upora« je ta odločitev bila v rokah staršev, ki zdaj ne morejo dojeti, da se Anna ne želi odpovedati svoji ledvici.

Ja, tole je bila težka tema za obravnavo, specifičnost situacije je v veliki meri narekoval nekoliko nenavaden zaplet, ki ga sproži Annina zavrnitev doniranja organov. Če izhajate iz veččlanske družine, ste verjetno kdaj prišli v situacijo, da ste zboleli, brat ali sestra pa sta ostala zdrava. Bili ste deležni veliko večje pozornosti, dobili ste kar ste želeli in starši so na nek način druge(ga) otroke potiskali v ozadje in jim posvečali veliko manj pozornosti, kot vam. Normalno, saj vi ste zboleli, oni so pa zdravi. Zdaj si pa predstavljajte, da ste zdravi in ste deležni takega ravnanja celo življenje … Da ste rojeni zato, da iz vas pobirajo »rezervne dele.« Zelo kompleksna situacija v kateri se znajde celotna družina in ne samo Anna in njeni starši, deluje čustveno izčrpajoče na celo družino, približno tako dogajanje učinkuje tudi na gledalca. Zastavljena vprašanja ne ponujajo enostavnih odgovorov. Na gledalcu je, da se sam odloči, katera stran ima bolj prav. Dobra igralska zasedba in zanimiv konec, ki stvari postavi na glavo, naredijo iz tega filma nekaj več, kot bi pričakovali ob pogledu na kratek povzetek. My Sister's Keeper ne pade v kategorijo »film tedna« na Hallmarku. Gre za veliko bolj inteligentno komponirano stvaritev, prepričljiv prikaz meddružinskih odnosov, film ki gledalca potegne v dogajanje in ga pripravi do tega, da iskreno sočustvuje z liki. Zelo intenzivno.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar