četrtek, 15. april 2010

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 109 minutImdb 
Režija:  Lee Daniels
Scenarij: Geoffrey Fletcher in Sapphire (knjiga)
Igrajo: Gabourey Sidibe, Mo’Nique, Paula Patton, Maria Carey, Sherri Shepherd, Lenny Kravitz, Kimberly Russell

Afroameričan Lee Daniels je v filmsko industrijo vstopil kot lastnik majhne produkcijske hiše, ki ji je v prvo uspel velik met. Prvi film ki je nastal pod njihovim okriljem je bil odlični  »Monster's Ball«, za katerega je Halle Berry prejela oskarja za glavno žensko vlogo. Nato so producirali še eden soliden film »The Woodsman«, ki je bil dobro sprejet na različnih festivalih, a kakega večjega odziva pri širšem občinstvu ni dosegel. Nato se je Daniels podal v režiserske vode in podpisal svoj prvi celovečerec »Shadowboxer«, v katerem je zbral pisano, kvalitetno-zanimivo igralsko zasedbo. V Shadowboxerju je igrala tudi Mo'Nique (njen karater je imel nadvse zanimivo ime ...  Precious). In potem je na vrsto prišel film o katerem pišem danes.

Precious (Gabourey Sidibe) je 16-letna črnka, ki jo tarejo številne težave. Prekomerna teža je le »problemček«, saj je to, da je pri 16-ih že drugič noseča veliko bolj problematično dejstvo. V šoli na katero hodi ji sporočijo, da ne more več hoditi na njihovo šolo in da bo najbolje če bo obiskovala prilagojeni alternativni program šolanja »Each One-Teach One«, ki ga vodi prizadevna in sočutna Ms. Rain (Paula Patton). In če mislite, da so stvari doma boljše in da Precious tam le najde razumevanje in zatočišče, ste v hudi zmoti. Njena mama Mary (odlična Mo'Nique) je prej podobna hudobni mačehi, kakor pravi materi. Iz svojega zanemarjenega fotelja in dnevne sobe ki jo nikoli ne zapusti, se njena komunikacija s hčerko omejuje na žaljivke in poniževanje Precious, ki jo mati krivi za razpadli zakon in zato ker je citiram: »zapeljala lastnega očeta in njenega moža« in ga tako odgnala stran ... Hja ... Fuck of ... Sem si mislil ... A to ni bilo vse. Oče prvega otroka (ki je mimogrede otrok s posebnimi potrebami -Downow sindrom) je prav njen oče. Pa tudi drugega otroka ji je naredil oče. Edina svetla točka v njenem življenju je »Each One-Teach One« in Ms. Rain, ki Precious in ostalim dekletom ponuja drugačno perspektivo in jih poskuša spraviti na drugačno, lepšo in obetavnejšo življenjsko stezo.

Precious je šoker, socialna drama, ki ji ni para v bližnji preteklosti. Casting je vsekakor zadetek v polno, Gabourey Sidibe je zelo prepričljivo upodobila punco, za katero se zdi, da jo tarejo vse težave tega sveta. Slabše ne gre, bi lahko rekli. In njena mama ... Mama je karakter, ki mi bo še dolga leta ostal v spominu, karakter ki gledalca pripelje do tega, da si mora z dlanjo prekriti usta. Precious gledalca posrka v dogajanje, ob katerem ne moremo privoščiti niti trenutek ravnodušnosti. Film ki mogoče ni tako superioren po tehnični plati vse  pomanjkljivosti nadoknadi z izjemno dramaturgijo in vzdušjem ki je namenoma grdo. Grdo, zato, da gledalec razumsko dojame, kakšno horor-življenje živi Precious. Punca, ki ji gledalec nameni gromozansko dozo sočutja in občudovanja, da ji je kljub vsem kar preživlja, uspelo ohraniti zdrav razum  in razsodnost v situacijah ko jo življenje postavlja pred situacijo prav-narobe. Črnogledem komentarju socialnih razmer v črnskem Harlemu, postavljenem na konec 80-ih let prejšnjega stoletja, je potreben veter v jadra dala vseprisotna in propagandno zelo močna Oprah Winfrey. Svoj delež sta pristavila tudi zanimivi vlogi Mariah Carey, ki igra socialno delavko in njen poklicni kolega Lenny Kravitz, ki je odigral vlogo medicinskega tehnika, ki skrbi za Precious. Močen film, ki gledalcu še dolgo ostane v spominu je eden biserov lanskega leta.

Ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar