četrtek, 27. maj 2010

The Book of Eli (2010)


Slovenski naslov: Knjiga odrešitve
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Avantura, Drama
Dolžina: 118 minut, Imdb
Režija: Albert Hughes, Allen Hughes
Scenarij: Gary Whitta
Igrajo: Denzel Washington, Mila Kunis, Gary Oldman, Michael Gambon, Malcolm McDowell, Jennifer Beals, Ray Stevenson

V bližnji prihodnosti, recimo kakih 30 let naprej, srečamo Elija (Denzel Washington), njegov videz daje vtis  človeka, ki je veliko prestal. Elija pot vodi skozi uničene, opustošene in zapuščene kraje. Sivina je prevladujoči barvni odtenek, ljudi je zelo malo. Priča smo postapokaliptičnim podobam, preživeli so le redki, ki so imeli srečo znajti se globoko pod zemeljskim površjem, ko se je zgodilo. Njegova pot je prežeta z nevarnostmi, saj na naključne potnike prežijo organizirane tolpe, ki jim človeško življenje ne pomeni nič. Čeprav se Eli najraje izogiba odprtem spopadu in raje ubere drugačno pot, spopadi in srečanja z drugimi ljudmi so neizbežna. Eli se ustavi v naselbini, v kateri glavno besedo vodi Carnegie (Gary Oldman). Po njegovih notah igrajo vse okoliške tolpe. Carnegie je samooklicani župan mesteca, v katerem vendarle veljajo nekatera pravila (njegova seveda). Že dolgo zaman išče sveto knjigo, s pomočjo katere želi povečati svoj vpliv in moč, postati nekakšen mogočni glasnik, saj se zaveda, da knjiga ki jo išče ima izjemno moč, ki bi jo zlahka lahko obrnil sebi v prid. Ko se razve, da Eli v nahrbtniku nosi skrivnostno knjigo, se stvari začnejo odvijati v predvidljivi smeri. Carnegie želi Eliju odvzeti knjigo, a ta odprtem spopadu premaga njegove ljudi. Takrat je že jasno, da Elija varuje višja sila. Na poti iz mesta mu se pridruži tudi Solara (Mila Kunis), za petami jima je z knjigo obsedeni Carnegie.


Knjiga odrešitve (slovenski naslov) je film ki name ni pustil kakšen poseben vtis. Kot vsak, tudi ta film ima svoje pluse in minuse, a so ti le redko kdaj tako izraziti. Če se osredotočimo na formo in pustimo vsebino po strani, gre za zelo lepo posnet film bratov Hughes. Všeč mi je bilo delo s kamero, zorni koti, osvetlitev, uporabljene barve in filtri. Avtorja sta zajela veliko čudovitih odtenkov, podobe zajete s kamero krasi kinetična lepota. Denzel je korektno opravil s svojo vlogo, Oldmana itak imam zelo rad, tako da je bilo izpolnjenih kar nekaj pogojev za dober film. Osrednja pripoved je del s katerim nisem zadovoljen,  in sicer ne toliko s sporočilnostjo same zgodbe in glavno idejo, koliko s samo postavitvijo in kasnejšo gradnjo v neprepričljivi smeri. Čeprav sem že rekel, da mi je Oldman všeč, je njegov karakter obupen, še posebej način, kako sta avtorja zaključila njegovo poglavje. Mila Kunis služi bolj za okras, kot za kaj drugega. Njena vloga bi morala biti veliko bolj izkoriščena, predimenzionirana, takšna kot je samo zapolnjuje prostor znotraj kadrov. Pa ne bom trdil, da je ona kriva za to. Ta film  bi lahko ponudil veliko več, tako je pa le malo boljši od sivega povprečja. 

Ocena: 6.0/10

2 komentarja:

  1. The Road je itak nekaj popolnoma drugega, zlahka se uvrsti med najboljše filme ki sem jih videl letos. Pri meni film najdeš pod oznako TOP. Tvojo odlično spisano recenzijo sem sicer prebral že pred časom. Časa za branje imam bolj malo, a si bom probal priskrbeti knjigo za čas letnega dopusta, ko bom ob morju poležaval v kaki senčki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi sam sem imel tale film že dvakrat na jedilniku, pa ni šlo do konca... Zagotovo eden izmed filmov, ki ga velja izpustiti, vsaj po mojem mnenju.

    OdgovoriIzbriši