sreda, 5. maj 2010

Choke (2008)


Slovenski naslov: Velik zalogaj
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 92 minut, Imdb
Režija: Clark Gregg
Scenarij: Clark Gregg, Chuck Palahniuk (knjiga)
Igrajo: Sam Rockwell, Anjelica Huston, Brad William Henk, Clark Gregg, Kelly Macdonald, Gillian Jacobs

Veliko je igralcev ki se želijo ali so se že preizkusili za kamero, na režiserskem stolčku. Med njimi je tudi Clark Gregg, znani obraz ki je igral v veliko različnih filmih in tv serijah večinoma manjše vloge, a se nikoli ni prebil stopnico višje, ter odigral kakšno pomembno vlogo v kakem odmevnem filmu. Tokrat se je lotil režije filma v katerem je odigral tudi eno stranskih vlog, podlago za filmsko dogajanje je našel v istoimenskem romanu Choke, ki ga je napisal ameriški pisatelj Chuck Palahniuk, ki je širši javnosti bolj znan kot avtor romana Fight Club, po katerem so posneli zdaj že kultni Klub golih pesti.

Glavno vlogo je Gregg zaupal Samu Rockwellu , ki igra Victorja Mancinija, odvisneža od seksa, serijskega podiralca vsega kar leze in gre. Victor dela kot statist v nekakšnem tematskem parku, v katere uprizarjajo življenje, kot je bilo v starih časih. Je eden od statistov, ki vsakodnevno hodijo v službo, v navidezno zgodovinsko naselbino, v kateri  se morajo oblačiti, obnašati in »živeti« delovni čas v skladu z zgodovinskim obdobjem v parku. Delovne obveznosti Viktorja niti malo ne ovirajo v njegovih seksualnih podvigih,  položil je skoraj vse ženske statistke, malo je takih, ki so mu rekle ne. Zvečer hodi na srečanja odvisnežev od seksa, ter ta srečanja izrablja za priložnostni seks s punco, ki bi ji moral biti sponzor in je odvračati od tega početja. Skoraj vsakodnevno obiskuje tudi mamo (Anjelica Huston), ki živi v domu za ostarele osebe, ki jim poleg starosti nagajajo tudi manjše psihične težavice. Mater obiskuje pogosto zato, ker želi izvedeti, kdo je njegov oče. Ne verjame materini razlagi, da je njegov oče nek norveški pomorščak, ki je potem ko je izvedel da bo oče, pobegnil v domovino. Viktor občasno prakticira tudi nenavaden hobi. Natančno-uigrano dušitev s hrano v različnih restavracijah, po kateri pusti »naključnem« obiskovalcu, da ga reši in obenem postane njegov ljubljenček. Viktor na obiskih pri mami spozna prikupno zdravnico, ki želi pomagati pri zdravljenju njegove matere. Viktorju je mlada zdravnica všeč, in ko ga ta zavrne, si jo Viktor želi še bolj.

Sam Rockwell je tudi tokrat izbral nekoliko nenavadno vlogo,  ki mu tako zelo paše in v kateri je spet vrhunski. Choke je črna komedija, ki se lahkotno giblje med komedijo in tragedijo, v kateri režiser spretno uporablja flashbacke za osvetlitev preteklih dogodkov. Nekateri flashbacki so komični (tukaj predvsem mislim na Victorja, ki v trenutku ko zagleda žensko s katero je nekaj imel v preteklosti, doživi flashback v katerem nekaj časa opazujemo, kako se je to »nekaj« zgodilo). Drugi so spet bolj resne narave in nas vračajo v čas  Viktorjevega odraščanja in pojasnjujejo njegovo osebnost oz. dejanja v sedanjosti. Anjelica Huston se sicer zdi nekoliko prestara, za vlogo Victorjeve matere v flashbackih. Vendar tega ne štejem kot njeno osebno slabost, saj je njena igra zelo prepričljiva in predstavlja poleg Rockwella gonilno silo tega filma. Choke je soliden film, pri katerem sem predvsem pogrešal gledalčevo povezanost z liki, ki je pri meni bila minimalna, pri gledalcu s bolj purističnimi nazori, bi to dejstvo bilo še nekoliko bolj izraženo. Majhen »twist« na koncu je všečen dodatek, ki v kombinaciji z Victorjevimi spoznanji o lastni preteklosti lepo zakroži celoto.

Ocena: 6.0/10

1 komentar:

  1. Ogled tega me sicer še čaka, drugače pa je Rockwell (ki sem ga prvič opazil v Zeleni milji) eno najbolj pozitivnih igralskih presenečenj in trenutno eden najbolj obetavnih karakternih glumačev nasploh.

    OdgovoriIzbriši