ponedeljek, 10. maj 2010

Daybreakers (2009)


Slovenski naslov: Boj za kri
Država: Avstralija, ZDA
Leto: 2009
Žanri: Akcija, Grozljivka, Drama, ZF
Dolžina: 98 minutImdb 
Režija: Michael Spierig, Peter Spierig
Scenarij: Michael Spierig, Peter Spierig
Igrajo: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Claudia Karvan, Isabel Lucas, Vince Colosimo, Jay Laga'aja,

Boj za kri (Daybreakers) je še eden vampirski film nastal v eri »Mlade lune«. Film, ki bi drugače verjetno doživel drugačen sprejem pri nekoliko starejših gledalcih, če nebi bilo sage Twilight. Zame je že igralska zasedba bila dovolj, da sem se odločil za ogled.

Kakih deset let v prihodnosti (če štejemo od danes) svetu vladajo vampirji. Le 5% procentov prebivalstva predstavljajo navadni smrtniki. Ravno v tem je največji problem, saj so se od izbruha epidemije ljudje večinoma odločali za »preobrazbo.« Ta jim je ponujala marsikatero prednost v primerjavi z normalnim človeškim življenjem. Nesmrtnost je sigurno ena od najbolj tehtnih. Toda zadaj, ko so zaloge človeške krvi minimalne, postaja jasno da je človek ogrožena vrsta in da vampirska populacija bo kmalu ostala brez edinega vira hrane. Zaradi pomanjkanja krvi nekateri vampirji že napadajo druge vampirje, kar iz njih naredi živalim podobne pošasti, ki živijo v mračnih podzemnih tunelih velikih mest. Edward Dalton (Ethan Hawke) je vampirski znanstvenik, ki si prizadeva odkriti nadomestek za kri, ki bi lahko zamenjal človeško in tako rešil obe vrsti, vampirje in ljudi. Dela za Charlesa Bromleya (Sam Neill) človeka na čelu največje korporacije za pridelavo krvi. Edward je človekoljub, ki se je »spreobrnil« proti svoji volji, ugriznil ga je namreč brat Frankie, zato se zdaj na vso moč prizadeva iznajti »krvni nadomestek«, ki bi lahko adekvatno zamenjal kri.

Boj za kri ponuja nekaj novih prejemov v žanru, v katerem so filmski ustvarjalci preizkusili skoraj vse. Nekatere uporabljene rešitve so zelo zanimive. Za začetek dejstvo, da so vampirji večinsko prebivalstvo, ljudje pa ogrožena vrsta. Podzemni tuneli za sprehajanje v dnevnem času je produkt, za katerega slišimo tv-oglas, avtomobil prirejen za dnevno vožnjo je stvar prestiža, ki si ga lahko privoščijo le vojska in bogati posamezniki. Tudi vampirji imajo svojo golazen, s katero se morajo soočati. V podzemlju živeče pošasti, ki so zaradi pomanjkanja hrane prestavljajo čedalje večjo grožnjo za  »civiliziran« vampirski svet. Kava z dodatkom krvi je priljubljeni jutranji napitek, 100% čista človeška kri je dodatek, ki si ga lahko privoščijo bogataški vampirji in pomembneži, ki imajo dostop do dragocene tekočine. Seveda, obstaja tudi odporniško gibanje, ki se prizadeva iznajti zdravilo , ki bi vampirje spreobrnilo nazaj v ljudi. Lionel 'Elvis' Cormac (Willem Dafoe) je dokaz , da je kaj takega možno. Zanimiv koncept zapakiran v klasično hollywoodsko akcijo ponuja dovolj izvirnosti in zanimivih rešitev, ki Boj za kri povzdigne stopnico višje, v primerjavi s povprečnim vampirskim filmom. Rešitve uporabljen za prikaz futurističnega vampirskega sveta, v katerem funkcionira prav vse od policije, vojske in recimo okrepčevalnice v kateri strežejo kavo z dodatkom krvi, pred katero vampirji potrpežljivo stoji v vrsti, so le nekateri prejemi ki jih filmu lahko štejem v plus. Zabaven izdelek, ki je lahko tudi ogledalo človeškega duha današnjega časa nekoliko pokvari le z akcijo prezasičena zadnja tretjina filma, v kateri deli teles letijo na vse strani

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar