sobota, 22. maj 2010

In the Electric Mist (2009)

Slovenski naslov: Naelektrena meglica
Država: ZDA, Francija
Leto: 2009
Žanri: Krimi, Drama, Triler, Misterij
Dolžina: 117 minut, Imdb
Režija: Bertrand Tavernier
Scenarij: Jerzy Kromolowski, Mary Olson-Kromolowski (po romanu Jamesa Leeja Burka)
Igrajo: Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard, Mary Steenburgen, Ned Beatty, Kelly Macdonald, James Gammon, Pruitt Taylor Vince

Tommy Lee Jones (Dave Robicheaux) je še enkrat človek z značko, detektiv v lovu na malopridneže. Tokrat to počne na ameriškem jugu, bolj natančno v Novi Iberiji, v zvezni državi Louisiana. Opravka ima s serijskim morilcem ki na zelo surov način mori mlada dekleta. Dave je na poti domov, pravkar je bil na prizorišču zločina, ko po naključju sreča redeči športni avto, ki ga nato tudi ustavi zaradi nevarne in nepremišljene vožnje. V avtu sta filmski zvezdi Elrod Sykes in Kelly Drummond, Sykes je že pošteno okajen. Dave ne kaže razumevanja za muhastega zvezdnika, zato ga pelje v pripor. Ta mu zaupa, da je med snemanjem filma, ki ravnokar poteka v teh krajih, v močvirju opazil razpadajoče truplo ovito v verige. Ta informacija Robicheauxa preseneti in mu pred oči prikliče dogodek iz davne preteklosti. Dave je bil priča umora, ko je nekaj oboroženih belcev neusmiljeno ustrelilo v verige vklenjenega črnca. Zgodilo se je na istem kraju, kjer je Sykes opazil razpadajoče truplo. V času umora je Dave bil še mladenič, opazil je storilce, toda, zaradi strahu je pobegnil. Dave naenkrat ima dva umora, ki jih mora raziskati, čeprav je med umori skoraj 40 let preskoka. Njegov šesti čut mu pravi, da sta umora nekako povezana, zato začne raziskovati, a ne mine veliko, ko se pojavi naslednje truplo.


Film je posnet po istoimenskem romanu ki ga je spisal James Lee Burke. Lik detektiva Dava Robicheauxa se je že pojavil v filmu Heaven's Prisoners, kakih 15 let nazaj, takrat je Robicheauxa igral Alec Baldwin. Tommy Lee se spusti v raziskavo starega zločina, s kričečo rasno etiketo, ter tako pritegne pozornost lokalnih veljakov in nekaterih oblastnikov. Dejstvo je, da se stvari na jugu ZDA niso kaj prida spremenile.
Še posebej če se vzamejo pod drobnogled majhni kraji kot je Nova Iberija. Rasizem lahko občutite v zraku. Dave se zaveda, da so pred njim številne ovire, a ne želi odnehati, ko se začnejo pojavljati prvi pritiski naj in njegovo družino. Daleč od tega, da je Dave rožica. Če je treba, je pripravljen osumljencu podtakniti nož ali pištolo. Zaveda se, da z umazanci mora igrati umazano. V depresivno postakatarinsko atmosfero francoskega režiserja Bertranda Tavernierja Jonesova igra odlično sede. To je Jonesov prvi film po oskarjevski niominaciji (In the Valley of Elah) in človek je znova odličen. Takšen, da ga je užitek gledati. Na splošno je igralska zasedba opravila dobro delo (John Goodmanm, Peter Sarsgaard, Kelly Macdonald), dejstvo da Dave zločince išče med lokalnimi veljaki, policisti in lokalnimi mobsterji , čeprav gre za kliše, ni preveč moteče. Bolj me je motila zmedenost in nepovezanost zgodbe, zaradi česa mora gledalec sam iskati zaključke, da bi lahko smiselno sledil zgodbi. Vsi so do neke mere vpleteni in vsi nekoliko delajo na svojo roko. Človek dobi občutek, da skrivnosti morilec enkrat dela na lastno pest, enkrat po navedbah drugih, kar zgodbo rine v nesmiselni smeri. Pozitivni elementi so vsekakor prisotni (igra, dobro ujeto južnjaško vzdušje), a je to kar sem videl premalo, da bi film označil za dober, ali celo odličen. Soliden je najbližje resnici.

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar