torek, 11. maj 2010

Julia (2008)


Slovenski naslov: Julia
Država: Francija, ZDA, Mehika
Leto: 2008
Žanri: Drama, Krimi, Triler
Dolžina: 144 minut, Imdb
Režija: Erick Zonca
Scenarij: Aude Py, Erick Zonca
Igrajo: Tilda Swinton, Saul Rubinek, Kate Del Castillo, Aidan Gould, Jude Ciccolella, Bruno Bichir, Horacio Garcia Rojas, Gaston Peterson 

Jula je film, ki sem ga imel na lagerju že zelo dolgo. Bežen pogled na IMDB je razkrival bore malo, le to da glavno vlogo igra oskarjevka Tilda Swinton, ter da je film videlo razmeroma malo obiskovalcev te priljubljene filmske strani. Po ocenah sodeč, bi pričakoval da gre za solidno dramo in nič več. In vedno ko sem ga hotel pogledati, me je zmotila dolžina 144 minut. Zato sem z ogledom odlašal in odlašal, a sem zadnji vikend le našel čas in si ga ogledal.

Že v uvodu spoznamo Julio na razuzdani zabavi v nočnem klubu, kjer alkohol teče v potokih. Julia je huda žurerka obkrožena z večinoma moško družbo. Alkohol je njeno gorivo, ki jo žene v avanture po katerih navadno konča v postelji ali na zadnjem sedežu avtomobila kakega neznanca. Ko se prebuja, sprva niti ne ve kje je, niti kaj se je zgodilo. Potem se ji počasi vrača spomin, zavest o tem, da denimo mora v službo. V službo ki jo potem zaradi popivanja tudi izgubi. Julijin sponzor (tisti, ki ga navadno imajo odvisniki) vztraja, da Jula začne hoditi na skupinsko terapijo, srečanja alkoholikov, ki bi se radi znebili te odvisnosti. Čeprav se Jula zelo upira temu, na koncu le odide na srečanje, kjer spozna prijazno Mehičanko Eleno, s katero naveže stik. Po nekaj srečanjih ji Elena zaupa, da ima sina, ki so ji ga vzeli. Zdaj živi pri bogatem dedku, ki Eleni ne dovoli obiskov. Jula ne kaže zanimanja za Elenine težave, dokler ji ta ne pove, da želi dobiti (beri ugrabiti) sina nazaj, ter je pripravljena Juliji plačati 50.000 $ za pomoč pri tem dejanju. Julia je v resni finančni stiski, zamuja z najemnino za stanovanje, zdaj ko je brez službe, nujno potrebuje denar. Po kratkem premisleku, privoli v sodelovanje, pred načrtovano ugrabitvijo nabavi tudi pištolo(za vsak primer, si misli). Na dan ugrabitve ji Elena pove, da obljubljenega denarja nima, toda, lahko ga zahtevajo od fantovega zelo premožnega dedka.


Leto prej je Tilda Swinton prejela oskarja za stransko vlogo v filmu Michael Clayton, naslednje leto je posnela Julio, ki je iz meni neznanega razloga, ostala pogojno povedano, neopažena. Tilda me je s svojo igro navdušila in bi si za to predstavo zaslužila nominacijo tudi naslednje leto za  glavno žensko vlogo. Ni jo bilo med nominirankami, a meril za nominacije itak nikoli ne bom do konca razumel. V uvodu filma sem dobil občutek, da bom gledal nekaj podobnega kot Leaving Las Vegas, dramo v kateri je grd konec neizogiben. Le da je tokrat Swintonova počela tisto, kar je v Leaving LV počel Cage. Potem so se stvari začele zapletati z načrtovanjem in izvedbo ugrabitve. Ugrabitev, pa pušava, pa Mehika pa ... Človek na režiserskem stolčku Francoz Eric Zonca (The Dreamlife of Angels), pokaže izjemen čut za prehod in nadgradnjo že povedanega, ter pripravi gledalca do tega, da ta skoraj nikoli ne ve, kaj ga čaka. Dinamičen, napet, čustveno zahteven film, ki je bil vreden vsake minute mojega časa je nepozabna filmska izkušnja. Zlahka ga uvrščam med najboljše filme z letnico 2008, saj gre za film ki ima vse: igro, zgodbo in režijo na vrhunskem nivoju.   

Ocena: 9.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar