četrtek, 6. maj 2010

Leaves of Grass (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama, Krimi, Triler
Dolžina: 105 minut, Imdb
Režija: Tim Blake Nelson
Scenarij: Tim Blake Nelson
Igrajo: Edward Norton, Tim Blake Nelson, Keri Russel, Susan Sarandon, Melanie Lynskey, Richard Dreyfuss, Lucy DeVito

Edward Norton zadnje čase ni ne vem kako dejaven. Če izvzamem cameo v The Invention of Lying je pred Leaves of Grass njegov zadnji »resen« film bila kriminalna drama  Pride and Glory. Sicer ga letos bomo lahko ponovno videli v filmu z delovnim naslovom Stone v katerem bo še drugič igral skupaj z Robertom De Nirom, režiral bo Jim Curran, s katerim je že sodeloval v drami The Painted Veil.

Ugledni univerzitetni profesor  filozofije Bill Kincaid je zelo cenjen v akademskih krogih. Poleg pisanja knjig in zelo predanega dela na univerzi (zdi se, da ga prav vsi obožujejo, pa naj gre za študente ali sodelavce) se prav veliko ne dogaja v njegovem življenju. Strokovnost, poštenost in predanost delu, so njegove značilnosti, ki niso ostale neopažene v višjih krogih. Zato ga pomembneži povabijo na kosilo, ob katerem mu ponudijo napredovanje in novo pomembno službo na Harvardu. Bill je zadovoljen sam s sabo in zdi se, da lahko gre samo še navzgor. Doma je iz majhnega mesteca v Oklahomi, a je stike z domačimi, materjo in bratom dvojčkom prekinil, oz jih popolnoma porinil na stranski tir. Ko dobi klic od doma, v katerem mu sporočijo, da je njegov brat dvojček bil umorjen, se odpravi na pot. Kot sam pravi, je pogreb edini dogodek, ki ga lahko spravi za nekaj dni nazaj domov. Billov brat Brady je pravo nasprotje svojega uglajenega brata. Brady je kmečki fant, ki se pripravlja na poroko s svojo nosečo punco. Skupaj z najboljšim prijateljem Blogerjem (Tim Blake Nelson) je največji pridelovalec marihuane na območju. Lastnik je zelo sofisticiranega vzgajališča v katerem s pomočjo vrhunskih tehnoloških postopkov vzgajajo odlično travo. Težava je v tem, da je Brady denar za tako napredno vzgajališče posodil od židovskega mafijskega bossa (Richard Dreyfuss), ki ga zdaj hoče prisiliti v pridelavo in distribucijo težkih drog, kar je v popolnem nasprotju z njegovimi moralnimi nazori. Ko Bill pride domov in vidi Bradyja živega, hitro posumi, da najbrž gre za kakšno od bratovih potegavščin, v katero je nevede vpleten,  že s tem, da je prišel domov.

Tim Blake Nelson je nase opozoril že dolgo nazaj, bolj natančno leta 1997,  ko je posnel Eye of God, ter štiri leta kasneje še The Grey Zone. V filmu sicer igra Blogerja, vsak ki spremlja film je njegov obraz najbrž zasledil v kakšni stranski vlogi, v katerih večinoma nastopa.  Dvojno glavno vlogo je Nelson namenil Nortonu in je med pisanjem scenarija že bil odločen, da bo prav Norton igral identična dvojčka. Kot sam pravi, je bil celo pripravljen odstopiti od projekta, če bi Norton sodelovanje zavrnil. Nelsonov film se v uvodu predstavi kot lahkotna komedija, ki se po prvi  tretjini prelevi v črnohumorno dramo in nato v zadnji tretjini v kriminalko v kateri ne manjka krvi in trupel. Ti prehodi in samo podajanje zgodbe Nelsonu gredo dobro od rok, tekoče in brez zatikanj, da jih gledalec kljub nekaterim nenadnim spremembam vzdušja čuti kot naravne. Norton doživi preobrazbo iz hladnega in čustveno otopelega človeka v osebo ki postopoma osvobaja svoje čute in izkazuje zanimanje za ljudi in navadno, pozabljeno življenje , ki ga je živel nekoč. Ključni vlogi v tem odigrata brat Brady in prikupna Janet (Keri Russell), ki mu s svojimi življenjskimi nazori pokaže,  kaj pomeni enostavno in sproščeno bivanje, ki profesorju kljub zanikanju čedalje bolj paše. Odlični stranski liki prispevajo svoj delež, Nelson njihove prispevke dozira v pravih odmerkih, ki so časovno usklajeni z razvojem zgodbe. Režiser odlično meša žanre, vzdušje in čustva, rezultat tega nenavadnega miksa je zelo dober film ob katerem sem se resnično zabaval.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar