sreda, 19. maj 2010

My One and Only (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama, Komedija
Dolžina: 108 minut, Imdb
Režija: Richard Loncraine
Scenarij: Charlie Peters
Igrajo: Renée Zellweger, Logan Lerman, Kevin Bacon, Mark Rendall, Troy Garity, Eric McCormack, David Koechner, Nick Stahl

Če ima film ki ga zasledim oznako LIMITED, je že pritegnil mojo pozornost. Prav to se je zgodilo z My One and Only, potem sem preveril še igralsko zasedbo in režiserja, ki je doslej režiral nekaj, ne bom rekel odmevnih, ampak znanih filmskih naslovov in to je bilo dovolj za ogled.

George (Logan Lerman) je odraščajoči najstnik, ki živi v New Yorku skupaj z očetom in materjo. Starša ne  posvečata veliko pozornosti Georgu in njegovemu polbratu Robbiju, veliko več skupnega fanta imata s hišno pomočnico. Oče Dan Devereaux (Kevin Bacon) je glasbenik, mama Anne Deveraux (Renée Zellweger) pa uživaška ženska, ki ji glamur in življenje na visoki nogi pomenijo največ. Zato je pogosto pripravljena zamižati na eno oko, ko gre za moževo nezvestobo, toda tokrat je Dan šel predaleč. Žensko je pripeljal kar domov v njihovo spalnico in za Anne je to bilo preveč. Pobrala je gotovino iz banke, Georgu naročila naj kupi nov avto, vzela fanta s sabo in se odpravila na pot. Prepričana v svoje sposobnosti, ne dvomi, da bo kmalu našla novega, dovolj premožnega moža, ki bo poskrbel zanjo in fanta. Kar bi moral biti kratek izlet, se spremeni v dolgo pot skozi Ameriko.

Čeprav je zgodba posvečena Georgeovi mami, nas skozi zgodbo pelje Georgeov glas, ki povezuje dogajanje in nam razloži nekatere stvari. V resnici je film avtobiografska zgodba znanega filmskega obraza Georga Hamiltona, ki je igralsko kariero začel v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Danes igra bolj malo, večinoma nastopa na televiziji. Road-trip in zgodba o odraščanju, ki nam pokaže kako je George Hamilton postal George Hamilton. Sicer Hamilton ni oseba, ki bi pritegnila pozornost širše publike, roko na srce, njegovi igralski dosežki ne kotirajo tako visoko, a to pravzaprav nima nobenega vpliva na film. Sama zgodba je dovolj zanimiva, drži gledalca zainteresiranega, dobro se je odrezala tudi Renée Zellweger, ki ji zadnje čase ne cvetijo rože. Tokrat je dejansko vdahnila življenje svojemu liku in suvereno opravila z vlogo. Disfunkcionalna družina iz začetka zgodbe se bo na popotovanju in iskanju ustreznega moža-očeta-sponzorja, naučila živeti in skrbeti sama zase. Ravno čas ki ga preživijo skupaj je bil odločilni faktor, ki je odtujeno družino zbližal in naredil močnejšo in veliko bolj samozavestno.

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar