sreda, 30. junij 2010

Anvil! The Story of Anvil (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Dokumentarni, Biografija, Glasbeni
Dolžina: 80 minut, Imdb
Režija: Sacha Gervasi
Scenarij: /Igrajo: Kevin Goocher, Glenn Gyorffy, Steve 'Lips' Kudlow, Robb Reiner, Chris Tsangarides, Tiziana Arrigoni

Preden sem videl Anvil! The Story of Anvil, sem imel napačno predstavo, da je ta film v resnici mockumentary (fejk dokumentarec, odigran dokumentarni film). Šele po ogledu sem malo raziskoval in spoznal, da je Anvil band, ki je še kako resničen. Največ zavajajočega učinka je prispeval Reinerjev This Is Spinal Tap, saj pogled na promocijski poster in kratka vsebina zelo spominjajo na Reinerjev kultni film, zato nas je tako veliko, ki smo bili mnenja, da je Anvil le Spinal Tap reciklaža.

Kanadski heavy metal band Anvil obstaja zelo dolgo, že 35 let ustanovitelja benda, pevec in kitarist Steve "Lips" Kudlow in bobnar Robb Reiner poskušata uresničiti svoje najstniške sanje. Lips in Robb sta pri 14-ih začela svojo glasbeno pot v rojstnem Torontu in prisegla, da nikoli ne bosta odnehala. Leta 82' so nastopili na Japonskem, na velikem glasbenem festivalu, kjer so fantje delili stage z velikimi bendi kot so Whitesnake, Scorpions in Jon Bon Jovi. Takrat so promovirali svoj prvi album Metal on Metal, a po studijskem prvencu in obetavnem začetku se stvari niso premaknile na bolje. Zelo hitro je bend potonil v pozabo, Robb in Lips sta imela le še lepe spomine na svojih »pet minut slave.« Fantje so se morali sprijazniti s tem, da od glasbe ne morejo živeti, zato so hodili v redno službo, ter tako preživljati sebe in družino. A de ne boste mislili, da so se odpovedali svojim sanjam. Nikakor ne. Fantje so od 80-ih do danes posneli kar 13 albumov, vsi albumi razen prvega in zadnjega, (s simboličnim imenom, This Is Thirteen), so doživeli neuspeh in so bili finančni polom. Njihova zgodba je pritegnila režiserja Sacho Gervasija, ki se je bendu priključil na njihovi evropski turneji, pripravah na to turnejo in s kamero ujel in prikazal zakulisje koncertiranja pozabljenega heavy metal benda.

Anvil je bil premierno prikazan na lanskem Sundanceu, nato je nadaljeval svojo »festivalsko« pot, na kateri je prejel kar nekaj odmevnih nagrad. Mnenja okrog Anvila so enotna, všeč je vsem, občinstvu in kritiki, razlogov za takšne odzive je kar nekaj. Že sama zgodba o fantih, ki se pri 50-ih še nista vdala in še vedno tako igrata na koncertih, ustvarjata nove pesmi in vmes hodita v službo je dovolj zanimiva. Če ste redno zaposleni in za svojo dušo igrate kitaro v kaki garaži, je zamisel o koncertni turneji najbrž nekoliko pretenciozna. Lips in Rob ne mislita tako. Tour menedžer je lahko vneta italijanska oboževalka, za enomesečno evropsko turnejo pa lahko izrabite neplačani letni dopust. Tudi ko igrate pred občinstvom ki ga lahko preštejete na prste ene roke, svoje delo opravite pošteno in profesionalno. Anvil je bend, ki je vse to prestal. Vse zgoraj zapisano je le delček tistega kar Anvil ponuja. Gervasi je odlično ujel iskren, čustven odnos med dolgoletnimi prijatelji, ki včasih eden drugemu žrejo živce, a nato zmorejo dovolj samokritike in moči za iskreno opravičilo. Lips in Rob predstavljata prijateljstvo v njegovi najčistejši obliki. V svojih čustvenih izbruhih je Lips tako človeški, resničen in samosvoj, zato je gledalec hočeš-nočeš potegnjen v dogajanje, prisiljen da sočustvuje z liki na ekranu. V Anvilu boste našli vse: humor, žalost, parodijo, samoparodijo, dramo, predanost glasbi, toplino in neuničljivost človeškega duha. Za ogled tega filma je glasbena usmeritev gledalca je nepomembna, tudi če vam težkometalni zvoki niso ravno pri srcu, vas to ne bo motilo. Anvilovci trenutno delajo na novem albumu, štirinajstem po vrsti, Juggernaut of Justice, njegov morebitni neuspeh pa zagotovo fantov ne bo ustavil na njihovi glasbeni poti.

Ocena: 8.5/10

1 komentar:

  1. Zakon dokumentarec! Jaz sem ga kar dal med moje top 10 leta,kaj več pa napisal tukaj: http://odvisni-od-neodvisnih-filmov.blogspot.com/2009/10/anvil-story-of-anvil.html

    OdgovoriIzbriši