petek, 4. junij 2010

Creation (2009)


Slovenski naslov: Stvaritev
Država: VB
Leto: 2009
Žanri: Biografija, Drama
Dolžina: 108 minut, Imdb
Režija: Jon Amiel
Scenarij: John Collee, Randal Keynes (biografija)
Igrajo: Paul Bettany, Jennifer Connelly, Martha West, Jeremy Northam, Toby Jones, Benedict Cumberbatch

Skoraj neverjetno je, da so filmski ustvarjalci Charlesu Darwinu, velikemu znanstveniku in očetu teorije o evoluciji doslej namenjali tako malo pozornosti. Lani je minilo 200 let od njegovega rojstva in 150 let od izida njegovega najpomembnejšega dela, knjige O izvoru vrst. Ta časovni mejnik je bil dovolj za drugo filmsko zgodbo, ki obravnava Darwinovo življenje, potem ko je prvi film leta 1972 režiral Američan Jack Couffer. Režije se je tokrat lotil Anglež Jon Amiel, podlaga za film je bila Darwinova biografija z naslovom Annie’s Box, ki jo je spisal Randal Keynes, človek ki ga z Darwinom vežejo krvne vezi.

Darwin (Paul Bettany) že leta dela na lastni teoriji, ki lahko razloži evolucijo in kar je najpomembnejše jo lahko znanstveno dokaže. Njegovi poskusi (v filmu se je večinoma ukvarjal z golobi) so jasno nakazovali, da so vse oblike življenja razvile sposobnost prilagoditve na okolje v katerem bivajo in hranilne snovi potrebne za njihovo preživetje. Tem elementu filma je posvečeno najmanj pozornosti, veliko več časa je posvečeno Darwinovemu bojevanju z demoni, njegovemu soočanju z izgubo hčerke Annie, ki jo je Darwin preboleval dolga leta. Njegova obsesija z Annie je šla tako daleč, da je njen duh bil vsakodnevni obiskovalec Darwinovega kabineta, kar je znanstvenika vleklo v čedalje globljo psihično in nato tudi zdravstveno krizo. Njegova soproga Emma (Jennifer Connelly) po drugi strani je prepotreben duševni mir in zatočišče po izgubi hčere našla v veri in je veliko časa posvečala duhovni plati življenja celotne družine. Seveda, Darwinove znanstvene teorije so bile v nasprotju s cerkvenim učenjem, zato je odnos med zakoncema postopoma postajal hladen in brezčuten, oba sta se čedalje umikala na svoje bregove, prepad med njimi je bil čedalje bolj globok. 

Darwin kot velika, zgodovinsko pomembna osebnost absolutno zasluži svoj filmski poklon. Creation je poskus v tej smeri, a ta poskus je žal slab, filmsko dogajanje niti približno ne sledi Darwinovi veličini. Nekaj krivde verjetno lahko pripišemo knjižni osnovi, ki ni dovolj kakovostno filmsko gradivo, nekaj odločitvi producentov, da za režiserja postavijo Jona Amiela, ki se doslej ni izkazal z ne vem kako odmevno filmografijo. Več prostora bi morala dobiti Connellyjeva, ki je vedno znova prepričljiva v svojih vlogah. Bettany, sicer mož Jennifer Connelly tudi v zasebnem življenju mi nekako ne sede. Ne bom rekel da je vlogo odigral tako slabo, toda enostavno mi ni paše za to vlogo. Najbolj moteča je minutaža, ki jo dobi Darwinova komunikacija s duhom pokojne hčere. Recimo le, da nisem ljubitelj te pripovedne tehnike. Lahko bi uporabili flashbacke in ravno tako učinkovito prikazali veliko ljubezen ki jo je Darwin čutil do Annie. Zato niti ni čudno, da je najbolj učinkovit del filma, zgodba o opici v ujetništvu.

Ocena: 5.0/10

1 komentar:

  1. hja, tega pa imam jaz v čakalni vrsti, za katerega pa sem bil prepričan, da bo točno takšen, kot si napisal. Mogoče bo celo ostal za vedno na čakanju ...

    OdgovoriIzbriši