petek, 11. junij 2010

Heartless (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka, Drama, Triler
Dolžina: 114 minutImdb 
Režija: Philip Ridley
Scenarij: Philip Ridley
Igrajo: Jim Sturgess, Clémence Poésy, Noel Clarke, Joseph Mawle, Timothy Spall, Noel Clarke, Eddie Marsan, Luke Treadaway, Nikita Mistry

Jamie Morgan (Jim Sturgess) prihaja iz družine, v kateri je fotografija vedno pomenila več, kot le službo. Njegov starejši brat je lastnik foto studia, Jaime pomaga bratu pri vsakdanjih opravilih, saj je studio idealen kraj ljubitelja fotografije. Fotografsko žilico je fantoma vsadil zdaj že pokojni oče (Timothy Spall), s katerim je Jamie imel izjemno ljubeč odnos. Jamie je bil očetu še posebej pri srcu zaradi rojstnega znamenja na obrazu in telesu. Dokler je bil živ, ga je oče vedno spodbujal, mu bil v oporo v trenutkih, ko je Jamie zaradi svoje drugačnosti trpel. Zdaj ko očeta ni več, je Jamie vedno bolj psihotičen. Vzhodni London, kraj njegovega domovanja, je čedalje bolj nevarno mesto, na ulicah divjajo nevarne mladostniške tolpe, pripravljene na vse. Zgodaj zvečer Jamie skupaj z materjo čaka na avtobusnem postajališču, ko jih napade v grozovite maske zamaskirana tolpa, ki se potepa po območju in napada naključne mimoidoče. Preden se je Jamie zbral so napadalci z molotovko zadeli Jaimejevo mater in jo zažgali. Napadalci so ga prisilil, da spremlja grozovito smrt lastne matere in ga nato pustili živega. To je bil dogodek, ki bo Jamieja dokončno pahnil na temno stran.

 
Temačni kraji vzhodnega Londona so snemalne lokacije, na katerih režiser Philip Ridley ni potreboval izgubljati veliko časa, s pripravo lokacij. Heartless je mešanica žanrov, ki se na začetku obnaša kot klasična drama, zgodba o izgubi očeta-vzornika, nato se preobrazi v  triler s zelo srhljivimi vložki, ki v drugi polovici filma postanejo prevladujoči in iz filma naredijo čistokrvno grozljivko. Gledalcu je več ali manj jasno, da je potegnjen v Jaimejev svet demonov, strahov in grozljivih podob, ki je pomešan z realnostjo brez jasno določenih mej med njimi. Izguba staršev je v glavi mladeniča, ki je itak že dovolj zaznamovan z rojstnim znamenjem v obliki srca, kreirala vzporedni svet, v katerem se Jamie bo simbolično znebil  svojega srcelikega znamenja. Srce za srce bi lahko rekli, saj demoni za protiuslugo zahtevajo pravo srce naključne žrtve. Heartles se začne dokaj obetavno in v prvi tretjini filma drži gledalčevo koncentracijo, a nato v drugi tretjini ubere povsem drugačno surrealistično  pot, proti kateri nebi imel nič proti, če jo nebi prezrl že v nastanku. Tako je že po 40-ih minutah jasno, na katero karto film igra, kar ne popravi nit manjši preobrat na koncu. Dobra igralska zasedba in solidni Jim Sturgess so boljše plati, tudi vzdušje je dobro (žanru primerno), le vsebinske rešitve me niso prepričale. Skratka, sprva obetavno, potem pa padec v sivo povprečje.

Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar