nedelja, 20. junij 2010

Ondine (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Irska, ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama, Fantazijski
Dolžina: 111 minutImdb 
Režija: Neil Jordan
Scenarij: Neil Jordan
Igrajo: Colin Farrell, Stephen Rea, Alicja Bachleda, Alison Barry, Tony Curran, Dervla Kirwan, Tom Archdeacon, Don Wycherley, Emil Hostina

Irec Neil Jordan je svetovno slavo in mednarodno prepoznavnost dosegel s filmom Crying Game (1992), za katerega je prejel tudi najprestižnejšo med filmskimi nagradami - Oskar in sicer za scenarij. Za isti film je bil nominiran tudi za režijo, a mu je zmago v tej kategoriji speljal Clint Eastwood (Unforgiven).Večina njegovih filmov se ukvarja z družinskimi vrednotami, otroci, njihovimi starši in odnosi med njimi. Tudi Ondine ni nobene izjema, le da je Jordan tokrat filmu dodal nekoliko pravljičen pridih.

Ribič Syracuse (Colin Farrell) je ločenec, ki živi sam in se preživlja z ribarjenjem z manjšo ribiško ladjo. Syracuse je alkoholik, ali bolj pravilno, bil je alkoholik, saj že več kot dve leti ni okusil alkohola. Alkohol je bil vzrok vseh slabih stvari v njegovem življenju, zaradi alkohola je razpadel tudi njegov zakon. Njegova bivša žena se še vedno utaplja v alkoholu, a je zato Syracuse bil dovolj razsoden, da se je odpovedal alkoholu in svoje življenje posvetil skrbi za bolno hčerko, ki je zaradi hude okvare ledvic končala na invalidskem vozičku. Upanje za ozdravitev je prisotno, toda primernega donatorja za transplantacijo je zelo težko dobiti. Syracuse se odparavi na morje in na svoji običajni ribiški ruti vleče mrežo iz vode. Upanje, da je mreža napolnjena z ribo se hitro razblini, ko ribič ugotovi, da je v mrežo ujel mlado dekle, ki ne daje znakov življenja. Umetno dihanje vrne dekle med žive, a Syracuse kmalu spozna, da je v svojo mrežo ujel zelo drugačno dekle. Punca odkloni odhod v bolnišnico, ne želi oditi v mesto med ljudi, kar v Syracusu zbuja nešteto vprašanj in zelo malo odgovorov. Ima občutek da je »morska deklica« prijazno bitje v nekakšni stiski, zato ji ponudi začasno bivališče v odmaknjeni baraki pokojne matere. Nezahtevno in preprosto dekle hitro osvoji njegove simpatije, zato jo vzame s seboj v ribolov, rezultat njene prisotnosti na ladji je zelo bogat ulov. Syracuse ne ve niti kako je dekletu ime, zato ga skupaj izbereta. Glede na okoliščine v katerih jo je spoznal, se ime mitološke vodne nimfe Ondine zdi kar primerno.

Jordanov film, ki so ga premierno zavrteli na filmskem festivalu Tribeca je pravljično-romantična drama, katere gonilna sila je misterij vodne deklice. Misterij okoli katerega je režiser spletel zgodbo in spretno dodal elemente propadle družine, v kateri je oče tisti, ki je bolj odgovoren in zavedajoč, mati pa tisti šibki člen, ki ne more reči ne alkoholu. Žrtev je punca z resno biološko okvaro, za njeno zdravstveno stanje se Syracuse počuti odgovornega. Deklica je drugi element, na katerem režiser gradi fantazijske obrise zgodbe, ki so potem ko se Syracusova hčerka in Ondine srečata, še nekoliko bolj poudarjeni. Seveda, to nagibanje k fantazijskim razlagam lahko ima tudi drugačno, logično, bolj realno obrazložitev, le odločiti se moramo, v kaj bomo verjeli. V zadnji tretjini filma več ne gledamo lahkotno nevsiljivo romantično dramo. Dogajanje se zasuče v smeri, v kateri ne bo manjkalo trupel in suspenza, potem ko se misterij povezan z Ondine začne počasi razpletati. Moram priznati, da mi film do točke v kateri se začne zgodba razpletati bil všeč, zaključek po drugi strani pa nekoliko manj. Vseeno je končni vtis dober, saj je Jordan vključil nekaj drobnih a pomembnih elementov, ki se odmikajo od klišejske karakterizacije likov. Denimo, dekličin očim le ni zabiti škotski kreten, ki bo iskal načine, kako greniti življenje pastorki. Posrečena je tudi vloga duhovnika (Jordanov najljubši igralec, odlični Stephen Rea), Farrell je soliden, Alicja Bachleda pa odlična v vlogi Ondine, kemija med njo in Farrellom je zelo pristna. Drugačen konec, tudi nekoliko bolj dramatičen, bi zelo verjetno bil veliko bolj učinkovit. Jordan bi lahko pustil naši domišljiji prosto pot, tako kot je to počel skozi večji del filma. Lahko bi nas pustil v dvomih, lahko bi nakazal rešitev ... Karkoli ... Tako nam je pustil preveč hollywoodskega priokusa.

Ocena: 6.5/10

2 komentarja:

  1. Hehe, sva ga kar na isti dan butnila, pri čemer pa opažam, da se zopet v večini strinjava

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, res se je. Te dni pridejo v poštev le filmi z dolžino okoli 90 minut. Urnik je nogometno prenatrpan, za kaj daljšega. Ta se je lepo usedel v popoldanski pavzi med tekmami.

    OdgovoriIzbriši