torek, 1. junij 2010

Agora (2009)


Slovenski naslov: Agora
Država: Španija
Leto: 2009
Žanri: Zgodovinski, Drama, Romantični
Dolžina: 127 minut, Imdb
Režija: Alejandro Amenábar
Scenarij: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Igrajo: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom, Michael Lonsdale, Rupert Evans, Homayoun Ershadi, Sami Samir

Španski režiser Alejandro Amenábar  ne snema prav veliko filmov. Doslej je poleg dveh kratkih filmov posnel le pet celovečercev v zadnjih štirinajstih letih. Njegov zadnji film je zgodovinska drama, ki obravnava dogodke ki so se zgodili v Aleksandriji na koncu četrtega stoletja.

Zgodba je zgrajena okoli usode velike učenjakinje Hypatije. Bila je prva ženska, ki je dosegla pomembne rezultate na področju matematike, učila je tudi filozofijo in astronomijo. Njeno življenje je bilo povsem usmerjeno v znanost in učenje. Na ta način tudi spoznamo vse glavne protagoniste, ki so vsi tako ali drugače povezani z Hypatijo.  Zbrani okoli nje, so z veliko veselja poslušali njena predavanja in debatirajo o znanstvenih vprašanjih. Med njenimi študenti je bil tudi Orestes, človek, ki ga je poleg znanstvene odličnosti krasila tudi velika hrabrost in spretnost v vojskovanju. Kot tak je ljubljenec mestnih oblasti in Hypatijinega očeta Theona, a Hypatija se na njegovo žalost veliko raje posveča znanosti, kot moškim oboževalcem. Toda Orestes ni bil edini, ki je podlegel Hypatijinim čarom. Suženj Davus je zrasel ob Hypatiji, poslušal njena predavanja in je bil neskončno zaljubljen vanjo. V času ko je krščanstvo bilo v veliki ekspanziji, se je Hypatija kot zaprisežena ateistka ostro postavila po robu krščanskim veljakom in tako izzvala njihov prezir in sovraštvo. Večinoma prebivalcev Aleksandrije je takrat verjela v več božanstev, a je krščanstvo z veliko hitrostjo pridobivalo privržence. Najprej je novo vero sprejelo revno prebivalstvo in sužnji. Tudi Davus je bil med njimi, saj je tako kot ostali sužnji v krščanstvu videl možnost za svobodo in enakopravnost. Mestne oblasti in učenjaki zbrani okoli Hypatijinega očeta Theona se upirajo čedalje močnejšim krščanskim pritiskom, toda čez čas je vsem jasno, da je spopad neizogiben.

Amenábarjevo Agoro lahko razdelimo na dva poglavitna elementa ki se medsebojno prepletata. Prvi je Hypatijino zasebno življenje, zaznamovano z ljubeznijo dveh moških, ki sta vsak na svoj način razpeta med čustvi do nje in odločitvami ki jih morata sprejeti. Odločitvami in dejanji, ki se tako močno kosajo z njihovimi čustvi. Drugi element je njeno znanstveno udejstvovanje, ki je predstavljeno skozi prizmo pomembnih zgodovinskih dogodkov, ko je hitro rastoča religija neustavljivo prevzemala primat med populacijo. Hypatijino učenje, ki je v veliki meri nasprotovalo takratnem krščanskim prepričanju, je bilo trn v peti krščanskih voditeljev, ki so želeli širjenje takšnih idej čimprej ustaviti. Hypatija je bila postavljena pred izbiro. Sprejeti krščanstvo in se odpovedati znanosti, v nasprotnem jo bodo razglasili za čarovnico. Agora je film ki zahteva potrpljenje. Priznam, skozi prvo polovico filma sem se rahlo dolgočasil, a je zato druga polovic filma veliko boljša, ko dogajanje potegne gledalca, ki z vedno več zanimanja spremlja usodo glavnih protagonistov.Set za Agoro je bil zgrajen na istem mestu kjer so posneli dva velika zgodovinska spektakla, Trojo in Gladiatorja (Fort Ricasoli na Malti), a je dogajanje potisnjeno med mestno ozidje, v katerem poteka celotno dogajanje. Kljub temu nam Amenábar servira nekaj čudovitih posnetkov iz zraka, za kaj več bi verjetno potreboval veliko več sredstev. Jasno je namreč, da so zgodovinski spektakli finančno najbolj potraten filmski žanr. Agora je soliden film, toda Amenábar je že dokazal, da zmore veliko več.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar