sreda, 9. junij 2010

Sugar (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Drama, Športni
Dolžina: 120 minutImdb
Režija:  Anna Boden, Ryan Fleck
Scenarij: Anna Boden, Ryan Fleck
Igrajo: Algenis Pérez Soto, Rayniel Rufino, Andre Holland, Michael Gaston, Jaime Tirelli, José Rijo, Ann Whitney, Richard Bull

Pot do uspeha, do statusa vrhunskega športnika, (kar v pravilu pomeni odlično plačanega športnika), je vedno težavna, naporna, posejana z ovirami, vzponi in padci. Marsikateri navadni smrtnik se ne zaveda, koliko stvari se mora uskladiti in koliko predpogojev mora biti izpolnjenih, da bi se dosegel uspeh. Vse se začne s talentom, to drži kot pribito, toda talent brez veliko dela skoraj vedno ne pomeni nič. Miguel Santos, a.k.a. Sugar, je mlad igralec baseballa, ki še vedno upa, da ga bodo izbrali. Da bo dobil svojo priložnost za odhod  v ZDA, kjer bo lahko dokazal, kako dober je. Že od otroštva je Sugar v trenažnem procesu, obiskuje trening kamp v rojstnem San Pedru, Dominikanska Republika. Že dejstvo, da lahko vadi v trening kampu in igra v domači ligi pomeni, da so ga opazili, da ga spremljajo. Vsak novi dan je novo dokazovanje, vedno ko se v kampu prikaže kakšen od skavtov, se igralci trudijo pokazati največ kar lahko. Dan, ki ga Sugar čaka celo življenje je le prišel. 19-letnika je je izbral Kansas City. Sugar odide v Kansas, nakar ga pošljejo na »kaljenje« v nižjo ligo. Igral bo v zvezni državi Iowa, za ekipo Bridgeporta, kjer bo pridobil prepotrebne izkušnje. Sugar kmalu dojame kaj »kaljenje« pomeni. V nižji ligi moraš vedno biti med najboljšimi, biti tisti ki odloča tekme, ki prispeva največ. Če to dosežeš, lahko upaš, da se boš prebil naprej, med »velike fante.« Miguelu na začetku kaže odlično, je med najboljšimi igralci in obeti so več kot dobri. Toda fant še ni prejel svojega »deleža nesreče«, ki ga doleti v obliki neugodne poškodbe. Po saniranju poškodbe se Miguel vrne na igrišča, toda nikakor ne pride do prave forme in njegovo mesto v prvi ekipi je pod čedalje večjim vprašajem.


Čeprav na prvi pogled dobimo vtis, da bomo gledali klasično športno dramo, je Sugar veliko več od klasične športne drame, zgodbe o uspehu, do katere glavni junak na koncu le pride. Veliko je spremljajočih motivov v  filmu, ki mu dodajo dodatno težo in ga naredijo bolj verodostojnega. Najprej je v ospredju socialni motiv, prizadevanje za odhod v obljubljeno deželo. Podpis pogodbe s profesionalno ekipo pomeni za marsikaterega mladeniča izhod iz revščine zanj in njegovo družino. Drugi bistven element filma je prikaz razvejane skavting mreže, ki jo imajo vsi večji ameriški klubi v deželah Latinske Amerike. Tako kot v Evropejcem veliko bližjem nogometu, je tudi tukaj postavljena zelo široka osnovna baza, ki pobira vse lokalne talente in jih privablja v lokalne trening kampe, kjer potem le resnično najboljši dobijo priložnost za odhod v tujino. Tako gledalec dobi vsaj približno občutek, skozi koliko filtrov se morajo prebiti mladi športniki, da pridejo na veliko sceno. Tretji najpomembnejši element je usoda glavnega  junaka (zelo dobro ga je odigral Algenis Perez Soto, ki se je tudi že preizkusil kot igralec baseballa), ki celo življenje sanjari le o tem, kako bo igral profesionalni baseball. Ko stvari v njegovi karieri krenejo navzdol, mladenič premore dovolj pameti in poguma, da svoje življenje usmeri na pravo pot in kljub nezavidljivi situaciji v kateri se je znašel, odkrije da so na svetu tudi druge stvari, ki ti lahko kakovostno zapolnijo življenje. Čeprav o baseballu pred ogledom nisem vedel nič in tudi po ogledu ne vem skoraj nič, me to niti malo ni oviralo, da na polno uživam v filmu.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar