sobota, 17. julij 2010

Green Zone (2010)


Slovenski naslov: Zelena cona
Država:  Francija, ZDA, Španija, VB
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Drama, Triler, Vojni
Dolžina: 115 minut,  Imdb 
Režija: Paul Greengrass
Scenarij: Brian Helgeland, Rajiv Chandrasekaran
Igrajo: Matt Damon, Jason Isaacs, Brendan Gleeson, Greg Kinnear, Amy Ryan, Said Faraj, Michael O'Neill, Khalid Abdalla

Paula Greengrassa je med elito izstrelil film Bloody Sunday (2002), drama o britanskem pokolu v severnoirskem mestu Derry . Nato je dobil priložnost delati z Mattom Damonom in z njim posnel dva filma o Jasonu Bournu (Supremacy, Ultimatum) ki sta bila s strani stroke in gledalcev dobro sprejeta. Zelena Cona je njegovo tretje sodelovanje z Damonom, tokrat se Matt bo podil po ulicah Bagdada in iskal orožje za množično uničevanje.

Miller (Damon) je poveljnik manjše skupine zadolžene za iskanje biokemičnega orožja. Njegova enota je na posebni misiji, v rokah držijo zaupne informacije o lokacijah  in krajih, kjer se skladišči in predeluje biokemično orožje. Millerjevi fantje brez večjih težav zavzamejo označene lokacije in jih tudi zavarujejo, toda na označenih krajih ne najdejo ničesar. Miller svoje dvome o verodostojnosti obveščevalnih podatkov sporoči nadrejenim, a naleti na gluha ušesa. Trenutno je bolj pomembno dobiti vojno, kot iskati dokaze, zaradi katerih se je vojna sploh začela. Med rutinsko patruljo Millerju ogovori iraški civilist, ki mu zatrdi, da se prav ta čas dogaja pomemben sestanek visokih iraških uradnikov, na katerem so prisotni pripadniki bivšega režima. Osebe ki s nahajajo na samem vrhu ameriških seznamov za aretacijo. Miller se odloči, da bo zadevo preveril, zato vdre v hišo v kateri poteka sestanek, velike živine pobegnejo, a mu vseeno uspe zajeti nekaj pomembnih ljudi. Ujetnike poberejo ameriški specialci, še preden Miller uspe izvedeti karkoli otipljivega. Miller čuti, da je na vroči sledi, toda nadrejeni zanj nimajo posluha. Zato zanimanje zanj in majhno črno knjižico ki jo je zasegel ujetnikom pokaže Martin Brown (Brendan Gleeson) šef  CIE za to območje, ki iz dolgoletnih izkušenj ve, da je Miller na vroči sledi. Miller zdaj ima CIO na svoji strani, Brown mu ponudi logistično podporo in potrebne resurse za iskanje generala Al Rawija, edinega človeka, ki pozna resnico o orožju za množično uničevanje.

Greengrass je tudi v Zeleni coni uporabil preizkušene prejeme, zanj značilen dokumentaristični pristop in tresočo kamero, ki skrbijo za  karseda realističen občutek gledalca. Tokrat se je lotil vojne v Iraku in pošteno okrcal ameriško vojaško posredovanje in politično garnituro, ki je to vojno pripravila in načrtovala. No, Greengrass nam je povedal tisto, kar smo itak že vedli, mogoče film lahko nekoliko boljši učinek doseže pri Američanih, katerim režiser tukaj zelo jasno razloži, kako se ponarejajo informacije v funkciji višjih interesov. Ravno ta element je tudi največja pomanjkljivost filma, saj pripoveduje stvari o katerih čivkajo še ptiči na vejah. Če smo pripravljeni »pogoltniti« Damonovo prepričanje, da pravzaprav  išče biokemično orožje, potem nam bo Zelena cona všeč. Kajti potem ko se Damon podi za generalom Al Rawijem, ko se akcija začne, ko film postne čistokrvni triler smo pripravljeni pozabiti na vse doslej naštete pomanjkljivosti. Damonu odlično ležijo vloge kot je ta in če je za kamero nekdo ki obvlada stvari, tako kot jih obvlada Greengrass, gledalcu zagotovo ne bo dolgčas. Pošteno povedano, pričakoval sem veliko manj, kot sem na koncu dobil.

Ocena: 7.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar