nedelja, 4. julij 2010

She's Out of My League (2010)


Slovenski naslov: Predobra zame
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 104 minutImdb
Režija: Jim Field Smith
Scenarij: Sean Anders in John Morris
Igrajo:  Jay Baruchel, Alice Eve, Krysten Ritter, T.J. Miller, Nate Torrence, Mike Vogel, Lindsay Sloane, Jasika Nicole, Kyle Bornheimer

Kirk že nekaj časa premišljuje o načinih, kako pridobiti nazaj bivše dekle Marnie. Čeprav že nekaj časa nista skupaj,  Marnie še vedno preživi veliko časa v hiši Kirkovih staršev. Punca je všeč njegovim domačim, zato ni razloga, da bi se v njihovem odnosu karkoli spremenilo. Tudi dejstvo da Marnie ima novega fanta ni ovira, tudi on je dobrodošel. Zaradi takih okoliščin Kirku ni prav prijetno doma, njegovo edino oporišče je služba, kjer skupaj s tremi prijatelji dela kot varnostnik na letališču. Fantje so kar dobra klapa, ki tako kot vsaka družba ima svoje zakonitosti. Najljubši hobi fantov je ocenjevanje ljudi po lestvici od ena do deset, nekakšna interna fora, s katero družba krajša čas, prav to ocenjevanje je osnova za marsikatero zafrkancijo. Kirk in njegovi prijatelji se ocenjujejo tudi medsebojno, soglasno mišljenje je, da je Kirk čistokrvna petka. Petka pomeni povprečje, navadno, dolgočasno, nezanimivo. Če si na lestvici od ena do deset prejel oceno pet, so tvoje možnosti pri dekletih zelo slabe, če dobiš dekle ki si je prislužilo oceno 6, si lahko srečen. Le izjemoma, če imaš res srečen dan in če so izpolnjeni posebni predpogoji, se ti lahko posreči in dobiš dekle, ki ji je družba prisodila oceno 7. Dva razreda višje je odličen dosežek.  Ko Kirk v službi spozna Molly, punco ki ji fantje soglasno dodeli čisto 10 in ta začne kazati zanimanj zanj, se Kirkovo življenej obrne na glavo. Nihče ne more verjeti takemu razpletu dogodkov, saj je Molly predobra za Kirka.

Predobra zame je tiste vrste komedija, v kateri filmsko dogajanje zapolnjuje okoli trideset igralcev, ki so podrejeni glavnim osebam, v tem primeru sta to Kirk in Molly. Kirka je odigral Jay Baruchel, znan obraz iz številnih stranskih vlog in najstniških komedij, z vlogo Molly je opravila Alice Eve (Crossing Over, Big Nothing). Povprečnež bo poskušal dobiti dekle, ki ga prekaša po vsakem relevantnem ocenjevalnem kriteriju, kako mu bo to uspelo, je drugo vprašanje.Veliko nasvetov lahko pričakuje od prijateljev (seveda neumnih nasvetov, tako kot vsaki komediji),  tudi »podpore« družinskih članov ne bo manjkalo. V želji po izboljšanju splošnega vtisa v očeh sanjskega dekleta je pomembna vsaka malenkost, zato so gladko pobrita jajca še najmanj kar Kirk lahko stori. Klišeji so seveda prisotni, vtis je, da izvirnost nikoli ni bila prioriteta ustvarjalcev. Ne glede na vse negativne aspekte je ta filmček dovolj simpatičen in lahkotno zabaven, da zaradi tega zamižimo na eno oko in pogoltnemo njegove slabosti. Konec koncev, film je nekajkrat zvabil nasmeh na moj obraz in to nekaj šteje. Redke so komedije, ki jim to uspe. Ne, nisem se držal za trebuh zaradi neustavljivega napada smeha, bili so to majhni sramežljivi nasmehi. Kakorkoli, vtis je definitivno pozitiven.

Ocena: 6.5/10

2 komentarja:

  1. Mene je zelo pozitivno presenetil, ni le najstniška komedija, je precej bolj prebrisana, zame na nivoju I Love You Man in The Hangover. Veliko bolj smešen od na trenutke precej razvlečene Sarah Marshall.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vsekakor gre za solidno komedijo, ampak mislim, da The Hangover ne doseže. Za I Love You Man bi se še strinjal, Prekrokana noč je zame, vsaj stopničko višje rangirana od vseh omenjenih filmov.

    OdgovoriIzbriši