četrtek, 1. julij 2010

Unthinkable (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Drama, Triler
Dolžina: 97 minut,  Imdb  
Režija:  Gregor Jordan
Scenarij: Peter Woodward
Igrajo: Michael Sheen, Samuel L. Jackson, Brandon Routh, Carrie-Anne Moss, Stephen Root, Necar Zadegan, Gil Bellows, Martin Donovan, Sasha Roiz

Avstralec Gregor Jordan je name še najboljši vtis naredil s filmom ki ga je posnel  že več kot deset let nazaj. Two Hands (1999) s pokojnim Heath Ledgerjem je bil kar obetaven, soliden je bil tudi Buffalo Soldiers,  a njegova zadnja filma The Informers in Unthinkable nista izpolnila pričakovanj. The Informers je sicer doživel omejeno kino distribucijo v ZDA in drugod po svetu, Unthinkable ni imel to srečo in je šel naravnost na DVD. Film ki ostane brez kino distribucije nikoli ni dobra novica za režiserja in sodelujoče igralce. Unthinkable je mogoče neupravičeno porinjen na stranski tir, prvi odzivi gledalcev so večinoma pozitivni, svojega mnenja pa še niso podali kritiki, sam sem prebral nekaj negativnih in pozitivnih odzivov, najbolje je pa če se prepričaš na lastne oči. Pa poglejmo, kaj sem videl.

Steven Arthur Younger (Michael Sheen) je nekoč bil pripadnik ameriških specialnih enot, počel je že marsikaj za domovino, deloval je na skoraj vseh kriznih območjih. Številnimi zaupnimi podatki so mu bili prosto dostopni, sodeloval je v občutljivih operacijah, v katerih je v igri bilo tudi jedrsko orožje. Toda Steven ni več Steven, saj se je spreobrnil in sprejel islamsko vero, muslimansko ime in postal teroristični skrajnež, ki je skril tri jedrske bombe v ameriških velemestih. Posnel je video in bombe kot dokaz, da misli resno. Kmalu zatem ga ujame vojaška obveščevalna služba in ga odpelje na zaslišanje na skrivno lokacijo. O tem je obveščen tudi FBI in vodja oddelka za terorizem, agentka Helen Brody (Carrie-Anne Moss), ki dobi nalogo najti jedrske bombe. Pri tem naj bi pomagal gospod »H« (Samuel L. Jackson), skrivnostni zasliševalec z zelo širokimi pooblastili. Njegova pooblastila vključujejo tudi zelo širok spekter tehnik mučenja, zaradi katerih je H  dobil določeno »reputacijo.« Čez tri dni bombe bo razneslo, Younger pa bo sporočil svoje zahteve, dan pred načrtovanimi detonacijami. Agentka Brody in gospod H imata zelo različne poglede, kako razrešiti krizno situacijo, a zaradi navodil nadrejenih morata sodelovati in s skupnimi močmi poskušati iz Youngerja izvleči informacijo, kam je skril bombe.

Unthinkable nam ne poskuša razložiti, kako zelo zviti so teroristi, ne razlaga nam ustroj teroristične organizacije kot take, dobri fantje niso prisiljeni preskočiti tisoč ovir, da pridejo do človeka, ki je odgovoren za vse. Ta je namreč že od samega začetka njihov ujetnik. Človek, iz katerega je potrebno iztisniti dragoceno informacijo. In če bi se jaz kot gledalec omejil na osrednji motiv, ali če hočete dejanja, s katerimi pozitivci poskušajo zlomiti negativca in od njega dobiti informacije, bi s tem filmom verjetno bil zadovoljen. Malo se bom popravil - zadovoljen bi bil z interpretacijo igralske zasedbe, ki ji nimam kaj očitati. Jackson in Sheen sta iz svojih vlog izvlekla maksimum, Carrie-Anne pa še od časov Matrice in Mementa pri meni vedno dobi popust. Torej, z igralci sem zadovoljen. S čem nisem zadovoljen? Najlažje bo če zapišem, da z vsem ostalim. Niti ne vem kje naj začnem. Ne glede na vse reference ki jih ima Younger (bivši specijalec, človek z zvezami, poznavalec strogo zaupnih protokolov) je delo in vloga ki so mu jo namenili ustvarjalci preprosto neverjetna. Pa tudi če bi temu verjel, nisem prepričan, da bi se tako odločen človek (takšen kot je prikazan v filmu) na koncu zlomil. Ne glede nato, kaj mu naredite. Njegova družina bi bila že zdavnaj zunaj dosega »roke pravice.« Jacksonova vloga ni nič manj butasta od Sheenove. Tip je mojster »prepričevanja« sovražnikov. Ko je potrebno »iztisniti« pomembno informacijo, zanj ni ovir. Ni pravil. Tukaj je tudi tretji pomemben člen, agentka Brody, ki še sama ne ve, kakšna naj bi bila njena vloga. Razlogov za njeno prisotnost pri zasliševanju ni. Na terenu, pri iskanju bomb mogoče, tukaj je le ovira. Zdaj že pregovorno prerekanje o pristojnosti med državnimi službami, kliše uporabljen v toliko filmih, je le dodaten minus. Enkrat poteze vleče vojska, drugič FBI, tretjič posebni »odposlanec« ki vse nadzira. In ja, tu je še gospod H, ki ima svoje posebne pogoje in ki odobritev svojih dejanj išče tam, kjer jo ne bo dobil. Zato na koncu ne vemo več, kdo kaj dela, kdo je nadrejeni, kdo je podrejeni, ali bombe sploh obstajajo. In na koncu še največji nesmisel, mišljen kot veliki preobrat - četrta bomba! Zdaj več ne veš, ali terorist zajebava svoje mučitelje ali samega sebe.

Ocena: 5.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar