petek, 13. avgust 2010

1981 (2009)


Slovenski naslov: 1981
Država: Kanada 
Leto: 2009
Žanri: Komedija
Dolžina: 102' Imdb
Režija: Ricardo Trogi
Scenarij: Ricardo Trogi
Igrajo: Jean-Carl Boucher, Claudio Colangelo, Sandrine Bisson, Gabriel Maillé, Dany Bouchard, Léo Caron

Ricardo Trogi prihaja in francosko govorečega dela Kanade. Filmar rojen v Quebec Cityju se je s tem filmom spomnil otroštva in najstniških let, prve ljubezni … Kot nam pove naslov, film govori o letu 1981, ko je režiser štel 11 let. Majhen filmček, ki ga bo malokdo videl, je vsekakor vreden naše pozornosti, še posebej pri tistih, ki so v 80-ih preživljali svoja najstniška leta.

Ricardova družina se je pravkar preselila v novo, večjo hišo. Novo okolje za Ricarda pomeni novo šolo, nove prijatelje. Ricardo se zaveda, da ne bo nikoli sodil v kategorijo popularnih. Glede tega nima nobenih iluzij, za svoja leta presenetljivo enostavno dojema stvari in sprejema odločitve. Zato takoj določi skupinico, s katero bi bilo dobro skleniti prijateljstvo. Fant se zaveda, da bodočim prijateljem ne more ponuditi veliko, jasno mu je da njegova zunanjost, pojava in vse ostalo niso na želenem nivoju. Potrebuje nekaj, kar bo pritegnilo popularne fante, nekaj kar bo njegova vstopnica v izbrano družbo. Kmalu dobi zamisel in se fantom pohvali, da je ponosni lastnik več Playboyev, ki jih lahko prinese v šolo. Njegova predvidevanja so pravilna - Playboy je bil odlična poteza, s katero se zelo hitro vklopi v novo družbo. Nekoliko manj uspešen je bil na ljubezenskem področju. Zagledal se je v najbistrejšo punco v razredu, ki je bila tako prijazna, da mu pomaga pri učenju in prilagoditvi na novo šolsko okolje. Učenje je zanj dober izgovor, da se brez težav odvečnih vprašanj zadržuje v njeni bližini. Toda kmalu je od prijateljev izve, da dekle njegovih sanj vendarle ni taka rožica, kot se zdi na prvi pogled.

Skozi večji del filma nas pelje režiser z glasom čez sliko in nam pojasnjuje na zelo simpatičen, humoren  način, ozadje dogodkov iz svoje mladosti. S svojimi komentarji dogodkom in postopkom dodaja posebno dimenzijo, gledalcu predstavlja svet iz perspektive 11-letnega fanta. Zelo zanimive so njegove opazke na račun staršev, učiteljev in vseh drugih , ki so nekoč bili del njegovega odraščanja. Trogi odlično pričara duh 80-ih, približa nam občutke najstnikov tistega časa in razloži, zakaj je K-Way jakna imela kultni status v njegovih očeh. Spomni nas na to, kakšen car si bil, če si na začetku 80-ih imel walkman, Sonyjevo pogruntavščino, ki je nato obnorela cel svet. Zelo simpatičen glavni junak se gledalcu hitro prikupi, odlično ga razumemo vsi, ki smo odraščali v 80-ih. Mogoče je prav zaradi tega film imel tako prijeten učinek name.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar