torek, 10. avgust 2010

Temple Grandin (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA 
Leto: 2010
Žanri: Biografija, Drama
Dolžina: 103' Imdb
Režija: Mick Jackson
Scenarij: Christopher Monger, Merritt Johnson
Igrajo: Claire Danes, Julia Ormond, Catherine O'Hara, David Strathairn, Melissa Farman, Charles Baker, Barry Tubb

Ameriška televizijska hiša HBO je v zadnjih nekaj letih botrovala nastanku lepega števila tv-filmov in mini serij, ki s svojo kvaliteto postavljajo visoke standarde. Pod njihovim okriljem so nastali odlični odlični naslovi, kot so: Band Of Brothers, Generation Kill, Pacific, John Adams, Broken Trail, Empire Falls, Angels in America … Temple Grandin je eden od teh projektov, ki zelo visoko kotira na letošnjih emmyjih, saj si je film prislužil kar 15 nominacij.

Film je biografija avtistične znanstvenice Temple Grandin (Claire Danes), ki je na področju reje domačih živali, organizacije in projektiranja celotnega procesa le-te, dosegla izjemne rezultate. Temple je projektirala celoten proces, od prihoda živali na velike rejniške farme, do končnega izdelka – svežega mesa. Osnovne karakteristike njenega projekta so bile bolj humano ravnanje z živimi živalmi, delovni postopki ki so manj stresni za živali, a obenem zelo učinkoviti, saj je možnosti za pogin živali zmanjšana na minimum. Takšni, na grobo predstavljeni dosežki Grandinove, verjetno ne delujejo kot zanimivo filmsko gradivo. Toda verjemite mi, to nikakor ne drži. To je le dosežek, zaradi katerega je Temple postala tako znana. Na začetku filma je Temple mlado dekle, ki je pravkar končalo srednjo šolo in se pripravlja za odhod na fakulteto. Pred tem bo preživela počitnice na farmi pri mamini sestri, teti Ann. Temple je tetina farma sproščeno in za njeno stanje izrazito prijazno okolje. Farma je bil kraj, kjer se je Temple prvič srečala s kravami in začela kazati zanimanje za obnašanje in odzive krav na zunanje dražljaje. Počitnice na tetini farmi so na nek način usmerile njeno življenje, kajti takrat se je odločila, da je delo z živimi živali nekaj, kar zelo rada počne. Odhod na kolidž je bil sprva zaznamovan z nerazumevanjem in  neprilagojenostjo, a so ji njene nadpovprečne sposobnosti kmalu utrle pot proti vrhu. Kot praktikant je začela obiskovati velike farme in ponujati svoje rešitve, na začetku več ali manj neuspešno. Nihče je ni jemal resno, razlog ni bil njen avtizem, odločilno je bilo dejstvo, da je Temple punca. Lahko si mislite, kakšno reakcijo je sprožila, ko je želela prepričati vodilne može na neki farmi, (v 60-ih letih prejšnjega stoletja), naj usvojijo njen model. Kavbojem že ne bo neka punčara, povrhu še zmešana, govorila, kako naj opravljajo svoje delo.

Posneto je bilo že zelo veliko filmov, ki so govorili o avtizmu, nasploh je avtizem postal zelo popularno filmsko gradivo. Stvar je, vsaj kar zadeva mene osebno, šla tako daleč, da so podobni filmi postali zame nezaželeni, imel sem občutek, da se s tem že močno pretirava. Ko to povem, nikakor nimam v mislih avtizma, moti me zgolj pretirano in velikokrat nepotrebno igranje filmske industrije, na eno in vedno isto karto. Priznam, tukaj me je pritegnilo število nominacij za emmyje, ter zanimiva igralska zasedba. Če ne bi videl tega filma, bi zamudil najboljšo predstavo Claire Danes doslej, (čeprav so filmi, v katerih mi je bila všeč – denimo Shopgirl, Igby Goes Down). Svojo vlogo je odigrala tako prepričljivo, lahko bi celo rekel - Claire Danes je Temple Grandin. Izvedeli bomo, kako pomembno in v nekaterih trenutkih odločilno vlogo igra družina in družinske vezi, koliko vam lahko pomaga učitelj, ki ima srce na pravem mestu. Glavno sporočilo je vendarle, da avtizem ni bolezen, avtizem je predvsem stanje čustvene otopelosti, nikakor duševna motnja , hendikep, ki ga je Temple Grandin znala obrniti sebi v prid. Toliko osporavanj, podtikanj in grobih zavrnitev bi nekdo, ki v celoti dojema čustva  le stežka prenesel.  

Ocena: 8.0/10

1 komentar:

  1. Videla sem film in ga uvrstila med svoje priljubljene. Vlečem vzporednice z obnašanjem ljudi z avtizmom. Zanimivo mi je tukaj pri Temple Grandin, da nitako obsedena z umivanjem, kot je recimo Monk , ampak se celo podredi, povalja po blatu, samo da doseže cilj...fantastično prikazano.

    OdgovoriIzbriši