nedelja, 5. september 2010

The Expendables (2010)


Slovenski naslov: Plačanci
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Avantura, Triler
Dolžina: 103'Imdb 
Režija: Sylvester Stallone
Scenarij: Dave Callaham, Sylvester Stallone
Igrajo: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Terry Crews, David Zayas, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Eric Roberts, Dolph Lundgren

25 let nazaj, ko so video kasete bile glavni vir filmske zabave, ko so akcijski junaki kraljevali v naših dnevnih sobah je marsikdo pomislil, kako kul bi bilo, če bi nekdo zbral vse te mišičnjake v enem samem filmu. Priznam, tudi sam sem verjetno nekoč prišel na to idejo, v 80-ih so akcijski filmi pomenili vrhunec, skoraj vsakdo je vedel kdo so Rambo in Conan. Z obuditvijo Rockyja in Ramba je Sly na nek način pripravil teren za Plačance, končna lista sodelujočih pri tem projektu bi lahko bila še bolj zvezdniška, a so nekateri povabljeni odklonili sodelovanje iz različnih razlogov. Za današnjo mladino Sly in Schwarzi vsekakor nista ultimativna akcijska junaka, zato so ustvarjalci igralski zasedbi dodali novodobne legende (Jet Li, Jason Statham) in tako pritegnili pozornost širokega kroga gledalcev.Za mladino bo film zanimiv zaradi novih zvezd, za nekoliko starejše pa sta tukaj Stallone, Schwarzenegger in Willis.

Barney Ross je vodja elitne skupine plačancev, ki je nekakšna mini-vojska, ki jo najemajo bogati posamezniki in različne interesne skupine. Če morate rešiti talce in premoženje iz rok novodobnih piratov, je Rossova enota prava izbira. Izkušena ekipa in vrhunska oprema so garancija, da se zadeve bodo uredile hitro in profesionalno. Skrivnostni g. Church najame Rossa in njegovo ekipo za nalogo na majhnem južnoameriškem otočju. Plačanci morajo z oblasti odstraniti tamkajšnjega diktatorja generala Garzo, saj ta  ponuja zatočišče velikemu trgovcu z mamili in njegovi organizaciji, za katero na otoku na veliko proizvajajo heroin. Manjša ekipa se odpravi na otok v izvidniško misijo. Tam se sreča s Sandro, predstavnico upornikov ki bi jim morala razkazati tarčo. Ekipa je priseljena pobegniti, ko jo zasačijo pri vohljanju, za sabo pa pustijo Sandro, ki ne želi zapustiti otoka, čeprav dobro ve, da bo končala v zaporu. Zdaj Ross in ekipa imajo razlog več, da napadejo otok in se podajo na nevarno misijo. Poleg odstranitve generala in mednarodne kriminalne združbe je zdaj na kocki tudi Sandrino življenje.

Najprej sem mislil, da Plačancev sploh ne bom gledal, saj je večina relevantnih virov film označila za slab izdelek, ki le stežka zadovolji okus nekoliko zahtevnejšega gledalca. Toda ves medijski pomp okoli in želja, da bi videl vse sodelujoče na enem kupu je bila prevelik izziv. Žal moram povedati, da že tako nizka pričakovanja niso bila izpolnjena in da gre za film, ki dejansko ne ponudi skoraj nič. Snovalci so se nekoliko preveč zanesli na idejo, da bosta akcija in zvezdniška zasedba dovolj, zato o scenariju niti ne bom veliko govoril. A to ni edini minus, kajti Plačanci so zelo slabo posnet film, ki kljub velikem proračunu vizualno ne zadovolji niti osnovnih meril. Občutek imam, da je kamera enostavno prepočasna, montažni prejemi pa neustrezni. Ko sem napisal, da nam film ne ponudi skoraj nič, sem imel v mislih nekaj drobnih plusov. Tukaj mislim na sceno v cerkvi (Stallone, Schwarzenegger, Willis), ter posnetek iz stranskega hodnika, v katerem ne vem več kdo, strelja generalove vojake s tisto veliko mogočno puško, da deli teles letijo na vse strani. Omeniti moram še M. Rourka, ki je zadnje čase res odličen. Vse našteto ne zapolni niti desetino minutaže, kar je odločno premalo za vsaj soliden vtis. Slab film, ki sem ga ne glede na vse, moral videti.

Ocena: 4.5/10

1 komentar:

  1. Rocky Balboa (2006) mi je bil še dober, novi Rambo že na meji prebavljivega, tole pa je še slabše

    OdgovoriIzbriši