torek, 7. september 2010

Solitary Man (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 90'Imdb 
Režija: Brian Koppelman, David Levien
Scenarij: Brian Koppelman
Igrajo: Michael Douglas, Susan Sarandon, Danny DeVito, Mary-Louise Parker, Jenna Fischer, Imogen Poots, Jesse Eisenberg, Richard Schiff

Ob pogledu na dosedanje dosežke režiserskega dvojca Koppelman- Levien ne odkrijemo prav veliko. Knockaround Guys (2001) in nekaj epizod neuspešne tv serije Tilt je vse kar najdemo v filmografiji, pod rubriko režija. Zato je Solitary Man svojevrstno presenečenje, nekaj kar nisem pričakoval, še posebej če upoštevamo njegovo žanrsko umestitev. Brian Koppelman je romanopisec in scenarist, ki je bil zraven pri nekaterih zanimivih naslovih (Rounders, Runaway Jury, Ocean's Thirteen), tokrat samostojno podpisuje scenarij za Solitary Man.

Ko prvič srečamo Bena Kalmena (Michael Douglas), se ta nahaja na rutinskem pregledu pri zdravniku. Ta seznani Bena z svojimi ugotovitvami, gledalec pa ne izve, kaj mu je bilo povedano, saj takoj za tem prizorom sledi časovni skok v prihodnost. Šest let kasneje je Ben kljub svoji starosti živahen možakar, zdi se, da so zdravstvene težave stvar preteklosti. Ben je nepopravljivi ženskar, ki bo poskušal podreti vsako žensko, s katero vzpostavi kontakt. Zanj ni ne starostnih ne moralnih ovir. Nepomembno je,  hčerkina prijateljica ali komaj 18-letna študentka, ki bi mu lahko bila vnukinja, Ben je vedno pripravljen za akcijo. Gledalec počasi spoznava, kaj se je z Benom dogajalo v preteklih letih. Izvemo zakaj je zaradi nečednih poslov pogorel na poslovnem področju in izgubil svoj avtomobilski biznis. Zapora se je rešil le s plačilom gromozanske globe, zato se danes nahaja na robu bankrota. Zaradi nezvestobe  je razpadel dolgoletni zakon, izgubil je edino žensko (Susan Sarandon), ki mu je poleg hčere nekaj pomenila. Toda Ben ima plan, kako se znova povzpeti in povrniti denar in izgubljeni ugled. Svojo strategijo gradi na vplivu ženske s katero trenutno živi (Mary-Louise Parker). Njen oče je namreč vplivnež, ki mu lahko priskrbi potrebna dovoljenja in licence za novo avtohišo, za njegov nov začetek. Za Bena bi se vse lepo izteklo, če bi mu uspelo obdržati tiča v hlačah, a kaj ko je mladenka v njegovi bližini enostavno preveč mikavna.

Ob oznakah komedija in drama, je navadno tragikomedija tisto kar dobimo ven. Ne glede na začetek, ki nam da slutiti, da je Benova usoda lahko bila tudi tragična, je Solitary Man v prvi vrsti komedija. Ben je oseba v katero so uprte naše oči, njegove postopke lahko obsojamo, lahko nam delujejo nerazumni in neracionalni, toda naše simpatije Ben ne izgubi, ne glede na to, kaj naredi. Zdaj ko sem film videl, ne morem niti zamisliti, da bi Benovo vlogo odigral kdo drug. Michael Douglas je v svoje vlogi naravnost odličen, tako dober, da mi se zdi da  je Michael Douglas pravzaprav Ben Kalmen. Douglas je v svoji karieri posnel marsikaj, zdaj ko že krepko v sedmem desetletju, je njegova igra na vrhuncu. Z zadnjim filmom je dosegel nivo zastavljen v odličnih King of California in Wonder Boys, upam da se bo izvlekel in premagal hudo bolezen, za katero sem slišal pred dnevi. Res bi bilo škoda, če nebi posnel še kakšen film podoben temu, o katerem pišem danes. Ne gre spregledati niti odlične predstave Dannyja DeVita, ki je po letih več ali manj slabih filmskih vlog le dobil rolo, v kateri se je lahko izkazal. Po dvajsetih letih je znova zaigral ob Douglasu, s katerim je nazadnje sodeloval v Vojni zakoncev Rose. Dobro posnet film ob odličnem scenariju in vrhunski igri, ponuja 90 minut čiste filmske zabave.

Ocena: 8.0/10

1 komentar: