torek, 12. oktober 2010

The Square (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Avstralija
Leto: 2008
Žanri: Drama, Triler
Dolžina: 105'Imdb 
Režija: Nash Edgerton
Scenarij: Joel Edgerton, Matthew Dabner
Igrajo: David Roberts, Claire van der Boom, Anthony Hayes, Joel Edgerton, Peter Phelps, Bill Hunter, Hanna Mangan-Lawrence, Kieran Darcy-Smith, Brendan Donoghue

Nash Edgerton je v filmskem svetu znan večinoma po svojih kaskaderskih vložkih, sodeloval je pri lepem številu znanih naslovov, odigral nekaj manjših vlog in posnel nekaj kratkih filmov (najbolj znan in tudi nagrajevan je Spider), preden se je loti režije igranega filma. Nash Edgerton je brat nekoliko bolj znanega avstralskega igralca Joela Edgertona, ki je spisal scenarij za The Square in v njem pod bratovo režisersko taktirko odigral eno izmed glavnih vlog.

Dva avtomobila so parkirana na osamljenem parkirišču, v enem sta dva psa, pudelj in večji pas (pasje pasme so zame zona somraka), v drugem pa njihova lastnika. Opazujemo par sredi strastnega seksa na zadnjem sedežu avtomobila, kmalu izvemo da je to nekaj, kar Ray in Carla počneta že lep čas. Ray se bliža petdesetim in išče popestritev monotonega zakonskega življenja, veliko mlajša Carla pa pri možu ne dobi dovolj pozornosti, zato se je odločila poiskati ljubezen drugje. Po prihodu domov Carla opazi potovalko z denarjem v moževih rokah, ki jo ta skrije na podstrešje, ne vedoč, da ga je Carla videla. Ko ostane sama, Carla preišče vsebino potovalke in odkrije zajeten kup denarja. Ray in Carla sta pogosto fantazirala o pobegu in vedno se je izkazalo, da je denar največja ovira. In zdaj je na njenem podstrešju veliko denarja, le še Raya treba prepričati, da ga vzameta. Ta se sprva obotavlja, a na koncu vendarle pristane. Skujeta načrt, kako priti do denarja. Ray najame človeka, ki bo uprizoril požar v Carlini hiši. Plan je na videz popoln, saj bo preiskava pokazala, da je požar zakrivila električna napeljava za novoletne lučke. Toda nihče ni predvidel, da hiša ob izbruhu požara ne bo prazna. Nihče v enačbo ni vključil Carline tašče, ki je prišla na obisk za novoletne praznike. Jutro razkrije hišo pogorelo do tal in taščino zoglenelo truplo v naslanjaču.
The Square  zagotovo ne sodi med najizvirnejše filme, kar sem jih kdaj videl, saj vsebinsko uporabi kar nekaj klišejev in prejemov, ki dogajanje usmerjajo v predvidljivi smeri. A kaj, ko je kljub temu film preprosto odličen. Največ zaslug verjetno ima Edgerton, ki kaže izjemen čut za graditev zgodbe in ustrezne atmosfere, ki jo brez pomisleka lahko označim za tipično noirovsko. Lahko sklepam, da je Edgerton navdih iskal pri bratih Coen in njihovem Krvavo preprosto ali recimo v  Preprostem načrtu Sama Raimija in verjetno še kakšnem naslovu, ki mi zdaj ne pride na misel. Edgertonov film deluje na vseh ravneh, kljub razmeroma velikemu številu likov, ki nimajo le obrobne vloge v pripovedni strukturi, režiser zelo uspešno postavi zgodbo in predstavi svoje like. Gledalec nikoli ne tava v temi, razen takrat seveda, ko se je avtor odločil drugače. Tako kot je to v navadi pri  filmu noir, prešuštvo je le uvod v nekaj, kar bo nedvomno preraslo te okvirje. Ko se v igri pojavi denar in Ray in Carla skujeta navidez popoln načrt, čutimo, da veliko stvari lahko gre narobe. In prav to se tudi zgodi, vse kar lahko gre narobe, tudi gre narobe. Božične lučke so lahko usodne, pasja ljubezen se lahko konča tragično, preobilno deževje pa je Rayev najhujši sovražnik, ki preti z razkritjem kraj zločina. Film bi mogoče potreboval malce več seksualne napetosti na relaciji Ray-Clara, s katero bi postopki prešuštnikov še nekoliko bolj dobili na veljavi, a tudi tako je ta nizkoproračunska stvaritev film, ki nam ponudi veliko dobrega. Zelo dobro odigran, odlično posnet in zmontiran, začinjen s pametnimi dialogi in zelo dobrim, usklajenim ritmom, The Square je film, ki ga nikakor ne gre spregledati.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar