nedelja, 7. november 2010

The American (2010)



Slovenski naslov: Američan
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Drama, Krimi
Dolžina: 105' , Imdb
Režija: Anton Corbijn
Scenarij: Rowan Joffe, Martin Booth
Igrajo: George Clooney, Irina Björklund, Johan Leysen, Paolo Bonacelli, Thekla Reuten, Violante Placido

Nizozemec Anton Corbijn je najprej izgradil kariero uspešnega fotografa in se nato nekoliko bolj resno posvetil gibljivim slikam. Najprej je snemal glasbene videospote, med bendi za katere je režiral najdemo takšna imena kot so: Nirvana, U2, Depeche Mode, Metalica. Še posebej mu je bil všeč britanski band Joy Division, zato njegov prvi igrani film Control govori o tej glasbeni skupini in o njihovem prezgodaj preminulem frontmanu Ianu Curtisu.S tem filmom je Corbijn opozori nase tudi filmske navdušence in pokazal, da je nekakšen multitalent, ki lahko ustvarja na različnih področjih. Ko je posnel Control, jih je Corbijn štel že 52, kar je dokaz, da nikoli ni zares prepozno.

Nekje na severu Evrope, sredi nenaseljene zasnežene pokrajine Jack (George Clooney) preživlja romantične tedne z mlado spremljevalko. Idiličen sprehod skozi naravo prekinejo napadalci, ki poskušajo Jacka ubiti. Toda Jack je vrhunski morilski stroj, z napadalci opravi hitro in efektno, prihod napadalcev pa mu govori, da je v nevarnosti. Sovražniki so odkrili njegovo identiteto in lokacijo, zato nemudoma zapusti Švedsko in se odpravi v Italijo, ker stopi v kontakt s Pavelom, skrivnostnim možakarjem, ki je njegov dolgoletni znanec, delodajalec in eden izmed redkih, ki jim Jack lahko zaupa. Ta ga napoti na podeželje, v majhno mestece, kjer naj bi Jack počakal konec nevarnosti in pripravil specialno orožje za skrivnostno morilko Mathilde, ki se pripravlja na naslednjo nalogo. Kmalu po prihodu Jack začne prijateljevati z ostarelim duhovnikom, njegove strasti pa razvname mlada prostitutka Clara, njuna sprva izključno seksualna druženja kmalu prerastejo v nekaj več. Jack čuti, da so najboljši dnevi mimo, zato pokliče Pavela in mu pove, da se bo upokojil, ko bo izročil naročeno orožje. Jack si želi mirnega življenja in romance s čudovito Claro, a mu je jasno, da se bo zelo težko izvlekel iz krempljev skrivnostne organizacije, za katero je dolga leta opravljal umazane posle.
Pogled na promocijski poster za Američana zna biti nekoliko zavajajoč, predvsem če razmišljamo v smeri klasičnega akcijskega trilerja, v katerem ne sme manjkati streljanja.V skladu z Jackovo službo nekaj streljanja bomo že videli, a vratolomne akcije in hitrih akcijskih sekvenc tukaj ne boste našli. V osrčju zgodbe je melanholična figura Georga Clooneya, ki je nekoč bil vrhunski operativec znotraj skrivnostne organizacije, danes, ko je dosegel kritično starost je le nepotrebno breme. Zdaj, ko se zaveda da več ne sodi v kategorijo »nepogrešljiv,« začuti potrebo po prijateljstvu in ljubezni. Corbijnov minimalistični pristop ne ponudi veliko vsebine in ne posveča preveč pozornosti pojasnjevanju okoliščin. Režiserja bolj zanimajo notranji občutki človeka, ki se ukvarja z vprašanji o smislu življenja in poskusih opravičevanju lastnih postopkov. Zaveda se, da je postal, tako kot eden izmed metuljev v knjigi ki jo bere, ogrožena vrsta, osebek ki mu grozi uničenje. Zgodbi lahko očitamo predvidljivost, neizvirnost in nekoliko nelogičen zaplet a te pomanjkljivosti Corbijn dobro kompenzira z odlično kamero in skoraj poetično simboliko. V veliko pomoč mu je George Coolney, še eden odličen preformans spominja na njegovo vlogo iz Up in the Air, le da tokrat brez kančka humorja. Kompozicija vsakega kadra je premišljena do vsake podrobnosti, režiser veliko pozornosti posveti osvetlitvi in snemalnim kotom. Američana bom najlažje opisal, če ga označim za evropski art film, ki je mestoma prikrito, mestoma odkrito erotičen, ob tem pa skoraj vso pozornost namenja  vizualni podobi. Kljub napakam je Američan film v katerem sem užival, a mi je jasno, da bo marsikomu deloval prepočasno in dolgočasno. Film radovednemu gledalcu ne ponudi odgovorov na (vsa) zastavljena vprašanja, a je to za dojemanje filma kot celote nepomembno.
Ocena: 7.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar