petek, 26. november 2010

That Evening Sun (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 110'Imdb 
Režija: Scott Teems
Scenarij: Scott Teems, William Gay (kratka zgodba)
Igrajo: Hal Holbrook, Ray McKinnon, Walton Goggins, Mia Wasikowska, Carrie Preston, Barry Corbin, Dixie Carter

Abner Meecham je po ženini smrti ostal sam, na veliki kmetiji na jugu ZDA. Odmaknjena kmetija je postala preveliko breme zanj in njegovega sina, uspešnega odvetnika, ki je poiskal najenostavnejšo rešitev. Očeta je poslal v dom za ostarele. Abner je nekaj časa živel v domu, potem pa ni več zdržal. Zapustil je dom za ostarele in se odpravil domov. Pri 84-ih je začutil, da se njegov čas bliža, zato je želel preostali čas preživeti na kraju polnem spominov in stvari, ki mu nekaj pomenijo. Ob prihodu na dvorišče ga čaka neprijetno presenečenje. V njegovo hišo se je že vselila nova družina, njegov odvetniški sin je izkoristil svoja zakonska pooblastila in oddal hišo, družina ki je hišo najela, je z najemom pridobila tudi predkupno pravico. Meecham se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da je v hiši, ki na nek način predstavlja njegovo življenje, živi kdo drug. Razočaran je nad sinovo odločitvijo, razočaranje je še večje, ker je hišo najel Lonzo Choat, pijanec in lenuh, človek ki v  Abnerjevih očeh nima nobene veljave. Starček bo poskušal na vse možne načine razveljaviti pogodbo o najemu in preprečiti uveljavitev predkupne pravice. S tem namenom se vseli v staro leseno hišo za sužnje nedaleč stran od glavne hiše, njegova prisotnost pa iz dneva v dan stopnjuje napetost.
Nekakšen skupni imenovalec vseh prebranih recenzij o režiserskem debiju Scotta Teemsa, ki je mimogrede sam spisal tudi scenarij (po kratki zgodbi pisatelja Williama Gaya), je nedvomno naslovna vloga Hala Holbrooka. Ta je v vlogi sarkastičnega starčka ostrega jezika naravnost fantastičen in prav na tem je poudarek skoraj vseh, ki so o tem filmu spisali kakšno vrstico. Nekje sem prebral, da je režiser v pripravah na snemanje filma dolgo iskal človeka, ki bi upodobil Abnerja Meechama, nato je videl Holbrooka v Into the Wild in takoj vedel, da je Hal najboljša možna izbira. Toda Holbrook ni edina svetla točka, pri tem filmu je treba pohvaliti skupinsko delo in prispevek vseh igralcev v pomembnejših vlogah. Teemsov film v fokus vzame družinske odnose in jih prikaže (večinoma) iz Meechamovega zornega kota. Režiser s svojo pripovedjo nagovarja zelo širok krog gledalcev, saj smo konec koncev vsi sinovi ali hčere, največkrat tudi očetje in matere. Odnos do staršev, ko ti postanejo breme, (moralno in finančno) je pomembna zadeva, saj takrat v ospredje pridejo družinske vrednote, čas za uveljavitev starševskega prispevka iz preteklosti. V takšni situaciji je tudi Abner, ki na koncu tudi sam spozna in prizna svoje napake, v monologu z mrtvim psom v nekaj odličnih vrsticah opiše samega sebe in dogodek, ki je najmočneje zaznamoval njegovo življenje. Filmu nebi škodila nekoliko boljša karakterizacija Abnerjevega nasprotnika, prav okrog njegove družine je ostalo veliko prostora za razvoj vzporedne zgodbe, ki bi za film pomenila nekakšno dodatno vrednost. A tudi tako je te vrednosti dovolj, film je v svoji celostni podobi prepričljiv, mislim, da je zelo malo tistih, ki jim film ne bo všeč. V filmu se v vlogi Abnerjeve pokojne soproge Ellen (falshbacki, sanje) pojavi Dixie Carter, ki je soproga Hala Holbrooka tudi v resničnem življenju. Žal je to vloga bila tudi njena zadnja, saj je Dixie umrla aprila letos. Tako je Hoolbrook po končanem filmu podoživljal tisto, kar je še pred kratkim bilo le fikcija.

Ocena: 8.0/10

1 komentar:

  1. joj, tole imam pa že nekaj mesecev namen gledati pa ne vem zakaj zavlačujem. Definitivno ga pogledam čimprej, tudi zaradi pričakovano visoke ocene.

    OdgovoriIzbriši