ponedeljek, 8. november 2010

Wall Street: Money Never Sleeps (2010)


Slovenski naslov: Wall Street: Denar nikoli ne spi
Država: ZDA 
Leto: 2010
Žanri: Drama
Dolžina: 133'Imdb
Režija: Oliver Stone
Scenarij: Allan Loeb, Stephen Schiff
Igrajo: Shia LaBeouf, Michael Douglas, Charlie Sheen, Carey Mulligan, Susan Sarandon, Josh Brolin, Vanessa Ferlito, Frank Langella

Oliver Stone je velikan, o tem ni nobenega dvoma. Platoon, Salvador, Born on the Fourth of July, JFK, The Doors, U-Turn, vse to so njegovi filmi. Stone je svoj ugled skozi vsa ta leta gradil z odličnimi filmi in postal to, kar je danes. Posnel je tri filme o ameriških predsednikih (JFK, Nixon, W. ), glede na to, da je Amerika dobila prvega črnega predsednika sklepam, da se bo njegova fascinacija z ameriškimi predsedniki nadaljevala, če bo dovolj časa, seveda. Vsak filmofil bi vam z lahkoto iz glave naštel vsaj pet njegovih filmov, med tistimi ki so zasidrani v naši podzavesti je zagotovo tudi Wall Street. Še vedno se spomnim, kakšen hit je bil ta film konec osemdesetih. To je bil film o katerem se je govorilo, okrog njega se je delal pomp, film ki si ga enostavno moral videti. Nekako v tistem času je se je zgodil razcvet VHS distribucije in prav v tistem času sem se »navlekel« na filme  in postal odvisnik. Kot vidite, tudi danes se ni nič spremenilo. Še vedno sem odvisnik, Oliver Stone še vedno snema filme, le da ti niso več tako dobri. Any Given Sunday posnet 11 let nazaj je bil zadnji film, ki mi je bil še relativno všeč, potem pa Stone nekako več ni našel prave formule, njegovi filmi so postali le bleda senca tistega, kar je Stone nekoč bil. Nadaljevanje Wall Streeta je imelo kar lepe možnosti za uspeh: znanega režiserja, zanimivo igralsko zasedbo in ugoden časovni okvir, pri tem seveda mislim na še vedno trajajočo gospodarsko krizo.

Gordon Gekko (Michael Douglas) je kot veste, kakih dvajset in nekaj let nazaj končal v zaporu zaradi finančnih malverzacij in prevar. Zdaj, dvajset let potem je Gekko svoje podvige opisal v knjigi, ki je zaradi zloma finančnega trga še toliko bolj aktualna. Toda Gekko je prazen osamljen starček, edina oseba, ki mu nekaj pomeni v življenju hčerka Winnie (Carey Mulligan), ki očeta prezira in zanj ne želi slišati. Winnie živi Jakom (Shia LaBeouf), sposobnim borznim posrednikom, njuna ljubezen je močna, poroka že planirana. Jake z velikimi koraki napreduje v svetu borznega mešetarjenja, dela za veliko borno-posredniško hišo Keller Zabel Investments, ki jo vodi Louis Zabel (Frank Langella), Jakov mentor. Kljub naravi svojega dela  in neverjetnem instinktu pri sklepanju poslov je Jake idealist, ki želi investirati v ekološko naravnane projekte, njegovo sodelovanje z velikimi kapitalisti je zgolj način za dosego ciljev. Samomor Jakovega mentorja Louisa Zabela je zanj hud udarec, Jake se želi maščevati Brettonu Jamesu (Josh Brolin), človeku ki je zrežiral Zabelov propad. Takrat v igro stopi Gekko, ki svojemu bodočemu zetu ponudi informacije, s katerimi lahko škoduje Brenttonu.
Napihovanje balona imenovanega trg z vrednostnimi papirji, na katerega je s svojim vložkom vstopil tudi marsikdo na sončni strani Alp, je pred dvema letoma prišlo do točke, v kateri je postalo jasno, da bo prej ali slej počil. Nemalo je tistih, ki so se pri teh poslih opekli, kako funkcionirajo stvari med velikimi igralci pa nam poskuša razložiti novi Wall Street. Žal je to razlaganje zame na določenih mestih dolgočasno, na določenih mestih pa nerazumljivo. Ne sodim med tiste, ki jih živo zanima ozadje poslovanja z vrednostnimi papirji, zato nisem niti pričakoval veliko od teh elementov. Seveda sem se lahko osredotočil na univerzalne teme boja dobrega proti slabem, ljubezni in družinskih odnosov, a tudi ta element me ni prepričal. Skoraj vsi zapleti med glavnimi liki so zelo prozorni, njihov odnos pa se vedno suče v smeri,  ki jo lahko predvidimo tudi preden se zgodi. To da bo Douglas svojega bodočega zeta naučil lekcijo bi moralo biti glavno presenečenje, ki to v resnici ni, zgodba o ubijalskem brokerju mehkega srca pa mi nekako ne potegne. Romanca med Shio LaBeoufom in Carey Mulligan, ki je hčerka razvpitega Gordona Gekka tudi sodi v »kategorijo ne boste verjeli.« Toda to ni vse, Stone zrežira tudi pravljičen konec, v katerem bo Douglasov vnuk odrasel ob očetu, Jake bo dobil 100 milijonov, ki jih bo vložil v svoje ideale in seveda, tudi Gekko se bo vrnil v igro, v trenutkih ko vse propada, bo kot Feniks vstal iz pepela, tokrat še bolj motiviran, še uspešnejši, kot nekoč. Film bi lahko bil nekoliko boljši, če bi nam Stone ponudil več Douglasa in manj LaBeoufa, a film potem nebi bil tako zanimiv mlajšim generacijam, ki množično obiskujejo multiplekse po celem svetu. Koliko mladincev bi se spravilo gledati film, v katerem igrajo sami stari prdci?

Ocena: 5.5/10

1 komentar:

  1. Hud strel v prazno. Nima nič, kar je imel predhodnik, ki ga bom v kratkem pogledal za popravek grenkobe, ki jo pusti tale.

    OdgovoriIzbriši