četrtek, 23. december 2010

Dear Mr. Gacy (2010)



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Kanada
Leto: 2010
Žanri: Drama
Dolžina: 100'Imdb 
Režija: Svetozar Ristovski
Scenarij: Jason Moss, Kellie Madison
Igrajo: William Forsythe, Jesse Moss, Andrew Airlie, Emma Lahana, Karissa Tynes

Poglejmo najprej, kdo je sploh bil John Wayne Gacy? Gre za serijskega morilca, ki je bil pred šestnajstimi leti usmrčen zaradi 33-ih umorov, ki jih je zakrivil med leti 1972 in 1978. Pod njegovo hišo in na zemljišču okoli hiše so našli trupla večine žrtev, nekaj trupel je Gacy odvrgel v bližnjo reko. Njegove žrtve so bile mladoletniki in mlajši moški, ki jih je morilec najprej posilil in nato ubil.

Jason je študent, ki kaže resno zanimanje za njegov primer, ravno v času, ko mora izbrati temo za šolski esej,  so tv zasloni polni reportaž in zgodb o Gacyju. Datum njegove usmrtitve je vedno bližje, zato je Gacyjeva medijska izpostavljenost vedno večja. Jasonova obsedenost s kriminologijo in samim Gacyjem  sta botrovala odločitvi, da bo esej govoril prav o razvpitem morilcu, ki nikoli ni priznal svojih zločinov. Študent morilcu pošlje pismo v zapor, ga obvesti o svoji nameri in zaprosi za pomoč. Upoštevajoč Gacyjevo seksualno usmeritev, Jason naredi nekaj zavajajočih fotografij in jih pošlje skupaj s pismom. Fotografije Gacyja ne pustijo hladnega, Jason kmalu prejeme klic iz zapora in presenečen spozna, da je na drugi strani Gacy. To je bil začetek nenavadnega odnosa med študentom in serijskim morilcem. Jason je sprva verjel, da je on tisti, ki ima popolno kontrolo, da je tisti, ki je v prednosti v tej psihološki igri. Kmalu po začetnem navdušenju bo ugotovil, da se je spustil v nekaj, kar ne more obvladovati, da je prav on tisti ki je ranljiv in nemočen.
O J. W. Gacyju so že posneli nekaj filmov. Prvi film z naslovom To Catch a Killer so posneli leta 1992, ta se je ukvarjal predvsem z Gacyjevo aretacijo, drugi s preprostim naslovom Gacy je bil posnet pred sedmimi leti, a ni dosegel širše publike, šel je namreč naravnost na DVD. Dear Mr. Gacy je tretji film, posnet po knjigi, ki jo je spisal resnični Jason Moss. Pred ogledom sem pričakoval grozovite prizore, kajti film govori o enem najbolj znanih  množičnih morilcev v ameriški zgodovini. Dobil sem pa nekaj povsem drugega. Dobil sem mirnega uglajenega morilca, ki se v zaporu vede vzorno, spoštljivo do paznikov in drugih ljudi. Na primeru mladega študenta je Gacy demonstriral neverjeten občutek za manipulacijo in obvladovanje svojih nasprotnikov (beri žrtev). Gacy je bil morilec, ki je zelo dobro izrabljal svojo inteligenčno premoč za zavajanje žrtev, ki so veliko prepozno dojeli, kaj se bo zgodilo. Režiser Svetozar Ristovski (Iluzija) počasi a zelo suvereno gradi grozečo atmosfero, ko njegov pozitivec iz minute v minuto spoznava, da je vedno bolj ujet v nevidno mrežo, ki je okoli njega plete Gacy. Jason dobi prav to kar je iskal, vpogled v možgane serijskega morilca. Zavoljo svoje prepričljivosti je Jason bil pripravljen storiti marsikaj, nekajkrat sem dobil občutek, da je tudi sam nekoliko psihično neuravnovešen.  Potrditev, da je temu res tako sem dobil na samem koncu, ko sem bral vrstice na odjavni špici. Dear Mr. Gacy je film, ki se gleda zelo tekoče, ki pritegne našo pozornost in odlično stopnjuje napetost. Tudi če bi film bil veliko slabši, bi se še vedno izplačalo pogledati odlično kreacijo Williama Forsytha, ki je res odlično upodobil Gacyja. Soliden je tudi Jesse Moss v vlogi  Jasona Mossa (če se sprašujete, podobnost med imeni je zgolj naključje). Svetozar Ristovski je posnel odlično študijo serijskega morilca, nekaj zaslug zagotovo gre pripisati tudi knjižni predlogi. Pa še nagradno vprašanje. Komu je podoben mladenič na sliki?

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar