torek, 7. december 2010

Going the Distance (2010)


Slovenski naslov: Ljubezen na daljavo
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 102'Imdb 
Režija: Nanette Burstein
Scenarij: Geoff LaTulippe
Igrajo: Drew Barrymore, Justin Long, Christina Applegate, Ron Livingston, Kristen Schaal, Charlie Day, Kelli Garner

Nanette Burstein ni popolna neznanka v svetu filma. Že res, da je Going the Distance njen debi, kar zadeva igrane filme, vendar je Bursteinova nabrala že nekaj izkušenj s snemanjem dokumentarcev. Režirala je že štiri dokumentarne filme, za nekatere med njimi je prejela pomembne nagrade (Sundance). Za prvenec On the Ropes si je prislužila oskarjevsko nominacijo.

Erin (Drew Barrymore) se zaradi pripravništva pri ugledni časopisni hiši začasno preseli v New York. Novinarstvo je njena velika ljubezen, služba profesionalnega novinarja pa eden življenjskih ciljev. Garrett (Justin Long) dela v glasbeni industriji, njegovo delo je odkrivanje novih nadebudnih posameznikov in glasbenih skupin. Pravkar ga je zapustila punca, zato je pivo s prijatelji v bližnjem baru logična izbira. Pri avtomatu s priljubljeno igro spozna Erin. Ta pritegne njegovo pozornost, ko spozna, da je prav ona lastnica najboljšega rezultata. Zato jo povabi na pijačo, že od samega začetka se odlično ujameta in še isto noč končata v postelji. To je bil začetek zveze brez prihodnosti, saj sta se oba zavedala, da bo vsega prav kmalu konec, saj se čas Erinine vrnitve v San Francisco neizogibno približuje. V nekaj odličnih tednih se Garrett in Erin zelo zbližata, zato njuna ločitev in Erinin odhod domov ne pomeni konca. Na letališču se v zadnjem hipu zmenita, da bi vendarle poskusila z zvezo na daljavo. Poskušala bosta dokazati, da zveze na daljavo niso nujno obsojene na neuspeh. 
Ljubezen na daljavo pade v verjetno najbolj zlizano filmsko kategorijo, ki jo najraje označujemo z romantična komedija. Vsako leto jih posnamejo veliko, studii so večinoma prepričani, do so to projekti, na katerih najlažje zaslužiš nekaj denarja. Seveda, ponudba filmov v kinodvoranah je neke vrste trg, na katerem gledalci (kupci) izbirajo, kaj bodo kupili, oz videli. Toda tipični crowd pleaserji počasi presedajo širokim množicam, lahko bi rekli, da se je publika »najedla« takšnih filmov, iz preprostega razloga, kar jih je bilo odločno preveč. Drugi pomemben faktor je zagotovo bila kvaliteta teh filmom, ter neskončno ponavljanje podobnih zgodb in motivov. In kam v vsej tej zgodbi umestiti Ljubezen na daljavo. Mislim, da film Nanette Burstein zadovolji nekaj osnovnih kriterijev, ki naredijo film gledljiv in relativno zabaven. Drew Barrymore in Justin Long sta zanimiv par, ki se lepo ujema pred kamero, njihova romanca je prepričljiva in sproščujoče zabavna. Kar nekaj kritikov se je pritoževalo nad slabo kemijo med glavnimi igralci, moram priznati, da sam nisem imel takega občutka. Stranski liki niso ravno posrečeni, vendar jim kljub temu lahko pripišem nekaj zabavnih vrstic (pojasnitev, kako so lahko brki na moškemu uporabijo kot časovni stroj). Seveda, tudi Ljubezen na daljavo izpolni svojo kvoto klišejevskih prejemov, ki sem jih ob dobrem ritmu in solidnem vzdušju pripravljen spregledati.

Ocena: 6.5/10

3 komentarji:

  1. zelo gledljiv filmček, ki pač pobere vse dobre stvari iz podobnih, boljših filmov. Nekaj podobnega kot še en podoben letošnji film - Easy A

    OdgovoriIzbriši
  2. Easy A mi je še nekoliko bolj všeč, se pa strinjam, da oba presežeta letošnje precej sivo žanrsko povprečje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni ni bil nič posebnega.
    *Filmoljub, poglej trailer pa ti ne bo treba zapravit 1,5 ure :)

    OdgovoriIzbriši