sreda, 12. januar 2011

You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA, Španija
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 98',  Imdb
Režija: Woody Allen
Scenarij: Woody Allen
Igrajo: Anthony Hopkins, Gemma Jones, Naomi Watts, Josh Brolin, Antonio Banderas, Pauline Collins, Freida Pinto, Lucy Punch

Woody Allen je za izhodišče uporabil dva rodbinsko povezana zakonska para, v različnih življenjskih obdobjih. Starejši par sta Alfie (Anthony Hopkins) in njegova dolgoletna soproga Helena (Gemma Jones), ki jo je Alfie pravkar zapustil. Alfija je prejelo, da bi bil znova mlad, zato vsakodnevno teče, obiskuje fitnes in razvaja Charmaine, prostitutko v katero se je zaljubil in jo bo kmalu poročil. Helena poskuša svoje razočaranje blažiti s šerijem in rednimi obiski pri vedeževalki, ki jo ob kozarčku šerija napoveduje stvari, ki jih Helena želi slišati. Srečala boš visokega, črnega moškega, ji napove in tako razvname njeno domišljijo. Drugi, mlajši par sta Alfijeva in Helenina hčerka Sally (Naomi Watts) in zet Roy (Josh Brolin). Sally dela v umetniški galeriji,  nezadovoljna s svojim zakonom se počasi zaljublja v svojega šefa Grega in sanjari o tem, da bi nekoč imela lastno galerijo. Roy je nekoč napisal razmeroma uspešno knjigo, zadnjih nekaj let se muči s svojo novo knjigo, ki jo nikakor ne more končati. Njegovo pozornost pritegne Dia, dekle v rdečem ki živi v sosednji stavbi. Roy jo vsakodnevno opazuje iz svoje dnevne sobe in vedno več si želi, da bo jo spoznal.
Dobra stvar pri Allenovih filmih je ta, da še pred ogledom veš, kaj lahko pričakuješ. Tudi tukaj ni presenečenj. Ko preletimo kratko vsebino se lahko namestimo na naše priljubljeno mesto v dnevni sobi in se prepustimo Woodyjevim idejam. Najbrž bo držalo, da Woody ni režiser za vsakogar, tudi sam sem kakšnih 15 ali več let nazaj sodil med tiste, ki jim njegovi filmi  niso najbolj dišali. Potem pa vidiš kakšen njegov film ki ti sede in te naenkrat prime, da bi videl vse njegove filme. Vseh nisem videl, videl sem pa skoraj vse in povem vam, da v zadnjih letih vedno bolj uživam v njegovih umotvorih. Naslovni zagotovo ne sodi v sam vrh njegove ponudbe, prej v neko povprečje, a sem tudi s tem kar zadovoljen. Ob impresivni igralski ekipi, ki jo Woody Allen skoraj vedno zbere v svojih filmih, se lahko prepustimo njegovi komični študiji človeške nravi. Spet so v ospredju iluzije, ki jih posameznik konstruira v svojih za resnico nedovzetnih možganih in njegovo slepo iskanje sreče. Filozofija je takšna, da nič kar že imaš ni dovolj dobro, prava sreča je tam nekje zunaj, v drugih stvareh, ob drugih osebah. Allenov cinični pogled na modernega človeka in njegove zablode mestoma postreže z dobrim humorjem in se na koncu nekoliko pošali na račun hollywoodskih srečnih koncev. Vrhunsko: Ne. Vredno ogleda: Zagotovo.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar